Amazonul, afectat de probabil cele mai devastatoare incendii din ultima decadă

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Datele oficiale pe luna august privind numărul incendiilor produse în zona amazoniană a Braziliei trebuie corectate şi vor arăta probabil o creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că Brazilia se confruntă cu cel mai mare număr de incendii amazoniene din ultimii 10 ani, conform declaraţiilor făcute miercuri pentru Reuters de un cercetător responsabil cu datele cu privire la focuri, informează AGERPRES.

Presa braziliană a raportat că numărul incendiilor din regiunea braziliană a pădurii amazoniene a scăzut cu 5% în august, citând datele aflate în prezent pe site-ul Agenţiei de cercetări spaţiale braziliene, Inpe, date ce nu au fost corectate.

Alberto Setzer, cercetător în cadrul Inpe care participă la înregistrarea datelor oficiale cu privire la incendii, a declarat că raportarea datelor finale a fost întârziată de o eroare a unui satelit NASA.

Însă odată ce această eroare va fi corectată, datele vor arăta că numărul focarelor de incendii a crescut cu între 1% şi 2% în august 2020 prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, conform lui Alberto Setzer. Acest lucru înseamnă că în luna august a acestui an s-au înregistrat de fapt cele mai multe incendii în perioada dintre 1 august şi 1 septembrie din ultimii 10 ani.

“Va fi mai mare. Numărul de incendii, de pixeli de foc va creşte. Cred că poate cu 1 sau 2%”, a declarat Setzer referindu-se la punctele de căldură înregistrate pe imaginile din satelit.

Biroul de presă al Inpe i-a trimis lui Setzer solicitările primite de a comenta aceste informaţii, iar cercetătorul a oferit mai multe detalii cu privire la calculele sale, dar a avertizat că această creştere de 1 – 2% se află în marja de eroare.

Ministerul pentru Ştiinţă şi Tehnologie, în subordinea căruia se află Agenţia de cercetări spaţiale, nu a răspuns încă solicitării Reuters de a comenta aceste informaţii. Biroul de presă al preşedintelui Jair Bolsonaro a refuzat să comenteze situaţia şi a redirecţionat întrebările formulate de Reuters către vicepreşedintele Hamilton Mourao, care este însărcinat oficial cu afacerile amazoniene. Deocamdată însă, nici biroul vicepreşedintelui Mourao nu a răspuns, iar un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului a refuzat să comenteze.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2