Ambasadorii americani nu au habar despre tarile in care sunt trimisi

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Patru noi ambasadori numiti in fruntea legatiilor americane din strainatate pentru donatiile lor de milioane de dolari la campania presedintelui SUA Barack Obama s-au facut de ras in timpul audierii lor de comisia Senatului ce trebuia sa le aprobe numirea, pentru ca nu stiau nimic despre tara unde sunt trimisi, noteaza ziarul ABC citat de Agerpres.

Fara sa fi mers vreodata in tara respectiva, fara sa aiba habar despre istoria, geografia sau politica respectivei natiuni, este cea mai proasta carte de vizita cu care se poate prezenta aspirantul la un post de ambasador. Si totusi asa s-a intamplat cu importanti contribuabili la campania prezidentiala a lui Obama, premiati de presedinte cu un post de ambasador in strainatate.

Multi dintre ei s-au acoperit de ridicol si au riscat chiar sa complice relatiile cu viitoarea tara, in timpul prestatiei lor in fata comisiei Senatului ce trebuia sa le autorizeze numirea. Cel mai prost s-au prezentat ambasadorii trimisi in Norvegia, Argentina, Islanda si Ungaria.

Acest fapt a readus in discutie numarul mare al ambasadelor unde nu sunt trimise persoane cu cariera diplomatica, ci persoane care ‘cumpara’ aceste posturi datorita contributiilor lor financiare la campania prezidentiala. Este un mijloc utilizat in mod traditional de presedintii americani pentru a acoperi 30% din posturile de ambasador. Insa in al doilea mandat al lui Obama procentul a crescut la 53%, potrivit Serviciului Diplomatic al SUA.

Exista totusi persoane fara o cariera diplomatica care s-au achitat cu brio de misiunea lor, precum James Costos, noul ambasador al SUA la Madrid, care a ajutat cu fonduri din industria de divertisment la realegerea lui Obama. Insa Costos a vizitat de multe ori Spania si a contribuit la intalnirea de luna trecuta a premierului spaniol Mariano Rajoy cu Barack Obama la Washington.

Dar exista si cazuri controversate scoase in evidenta de mass-media si de clasa politica din Washington. ‘Nu am alte intrebari pentru acest grup de persoane inalt calificate’, a comentat ironic in timpul sedintei de examinare senatorul John McCain. El facea aluzie la George Tsunis, consilier delegat al retelei Chartwell Hotels, care a donat jumatate de milion de dolari la campania lui Obama si a fost propus ambasador in Norvegia.

In timpul audierii sale, el a recunoscut ca nu a vizitat niciodata aceasta tara si a dovedit ca stie putin si despre realitatea ei politica. Tsunis s-a grabit sa denunte valorile antidemocratice ale Partidului Progresului (extremist) si a ramas mut cand i s-a spus ca acesta face parte din coalitia de guvernamant de centru-dreapta. Nu exista un inceput mai prost pentru un viitor ambasador decat sa critice guvernul unei tari in care este trimis in misiune.

Omul de afaceri Noah Bryson Mamet a donat in total un milion de dolari la campania presedintelui Obama si a fost recompensat cu ambasada SUA din Argentina. In timpul audierii, senatorii hispanici Bob Menéndez si Marco Rubio l-au intrebat direct in spaniola daca a fost vreodata acolo. A recunoscut ca nu si ca nu stie prea bine nici spaniola. Mai rau, a considerat Argentina ‘o tara aliata’, punand in chestiune si cunostintele sale politice despre aceasta tara.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu Robert C. Barber, care a ajutat la strangerea a 1,6 milioane de dolari la campania lui Obama din 2012. A fost numit in fruntea legatiei din Islanda, desi a recunoscut ca nu a fost niciodata in insula si nici nu cunoaste realitatea politica a acestei tari.

Producatoarea de spectacole Colleen Bell, care a ajutat la strangerea a 800.000 de dolari pentru realegerea presedintelui Obama, a fost la randul ei premiata cu o numire la Ambasada SUA din Budapesta. Singurul lucru pe care l-a spus despre viitoarea ei activitate si despre contextul strategic ungar este ca va denunta atitudinile extremiste din aceasta tara impotriva evreilor si altor minoritati.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2