Ambasadorul Republicii Belarus, Andrei Grinkevich, in vizita de lucru in Maramures. Ce a spus

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Excelenta Sa, Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Belarus in Romania a fost prezent miercuri, 21 martie, in Maramures, unde a avut o intalnire cu reprezentantii judetului, ai autoritatii locale baimarene, dar si cu mediul de afaceri, anunta Consiliul Judetean Maramures, intr-un comunicat de presa.

In cabinetul presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, ambasadorul Republicii Belarus si-a prezentat intentiile de a contribui la infratirea judetului cu o regiune din tara pe care o reprezinta.

Alaturi de seful administratiei judetene s-au aflat si prefectul de Maramures, Vasile Moldovan, dar si directorul Bibliotecii Judetene ”Petre Dulfu” Baia Mare, Teodor Ardelean.

Presedintele Consiliului Judetean a subliniat faptul ca, interesul Excelentei Sale, Andrei Grinkevich, privind dezvoltarea unor relatii economice intre Romania si Belarus este intarit si de executivul institutiei judetene. ”Eforturile Consiliului Judetean Maramures se indreapta tocmai in aceasta directie, respectiv de  a atrage investitori si de a-i motiva sa desfasoare activitati economice in judetul nostru”, a precizat seful administratiei judetene, Gabriel Zetea.

Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Belarus in Romania a precizat faptul ca se afla la a doua vizita in Maramures, prima fiind in vara anului trecut, in urma unei vizite organizate si coordonate de Ministerul Afacerilor Externe.

”Am observat foarte multe lucruri frumoase aici, in Maramures si sunt dispus sa initiez, sa asist si sa dezvolt relatiile judetului cu Belarus, atat din punct de vedere economic, cat si cultural, turistic, in domeniul educatiei, sanatatii etc. Daca ar fi sa spun cateva cuvinte despre Republica Belarus, as spune ca reusim sa asiguram, din agricultura, tot necesarul populatiei.

In Belarus producem camioane, autobuze, troleibuze si pot spune ca cel putin zece orase mari din Romania folosesc autobuze realizate de noi. Avem o piata interna foarte buna si pentru productia de echipamente de bucatarie, dar si in domeniul IT. In urma cu doi ani de zile am construit propriul satelit pe care l-am lansat in spatiu. In ceea ce priveste educatia, pot spune ca si Statele Unite ale Americii recunosc diplomele emise de universitatile din Republica Belarus. Avem 53 de universitati la nivel national si scolarizam, anual, aproximativ 15.000 de studenti straini din mai mult de 40 de state.

Avem un domeniu medical foarte bine dezvoltat si sofisticat, mai ales in domeniul chirurgiei si foarte multi bolnavi vin din alte tari pentru serviciile noastre sanitare. Suntem pe locul patru sau cinci ca producatori de unt si tot pe aceasi scala ne situam in ceea ce priveste productia de lapte praf. Mai mult, suntem pe locul opt in lume la capitolul tehnologie optico-mecanica care poate fi folosita in mai multe domenii, din spatiu pana in viata cotidiana.

Am tinut sa detailez toate acestea, pentru ca Romania se afla in clasamentul celor 10 tari cu care Belarus intretine cele mai bune relatii de schimburi comerciale. In cursul anului trecut am avut o delegatie de reprezentanti din judetele Romaniei. Exista colaborari cu 20 de muzee din Romania care lucreaza cu 30 de muzee din Belarus, fiind semnate intre ele diferite acorduri.

Am venit in Maramures pentru a va propune un acord interregional intre judet si o regiune din Republica Belarus, un oras foarte mare din sud-vestul tarii si doresc sa initiem primii pasi in acest scop. Cele doua regiuni ar trebui sa discute toata gama de puncte de interes privind cooperarea, chiar si in domeniul turismului”, a declarat Excelenta Sa, Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Belarus in Romania.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a intarit afirmatiile privind deschiderea judetului pentru a incheia astfel de parteneriate sau infratiri.

”Azi am aflat lucruri noi despre Belarus si vreau sa va felicit pentru modul in care stiti sa va promovati tara. Vom accepta, fara nicio ezitare, o colaborare cu o regiune din Belarus pe care ne-o recomandati si pot sa va spun ca, in domeniul medical, si Maramuresul are o amprenta importanta la nivelul intregii tari.

Suntem interesati de toate modurile in care putem coopera, dar cel mai mult ne dorim sa intetim schimburile comerciale intre zonele noastre, concomitent cu atragerea de investitori straini. Maramuresul ar putea fi poarta de intrare spre Uniunea Europeana, iar pentru noi, Belarus ar putea fi intrarea catre tarile din Est. Din punctul nostru de vedere, lucrurile se vor misca foarte repede, vom pregati intreaga documentatie imediat ce vom avea o scrisoare de intentie din partea regiunii din Belarus”, a conchis seful administratiei judetene, se mai arata in comunicat.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *