Amenzi de aproape 1,3 milioane de lei pentru frauda alimentara in pizerii, restaurante si fast-food-uri

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Substituirea produselor obtinute din lapte cu grasimi hidrogenate si dezinformarea consumatorilor au atras amenzi in valoare de 1,274 milioane de lei si sanctiuni cu avertisment in 35 cazuri, in urma controalelor efectuate in acest an la 520 de unitati alimentare (patiserii, laboratoare cofetarie/patiserie, pizzerii, fast-food-uri, restaurante/catering), a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza AGERPRES.

MADR, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) continua activitatile de control initiate in anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte, pentru informarea corecta a consumatorilor, depistarea, sanctionarea si diminuarea fraudelor in domeniu.

Potrivit unui comunicat al MADR, actiunile se desfasoara incepand cu data de 21 ianuarie 2019, atat in Municipiul Bucuresti, cat si in toate municipiile resedinta de judet si urmaresc, in principal, verificarea conformitatii denumirii produselor alimentare ce se comercializeaza, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare.

Astfel, pana la aceasta data au fost verificate 510 unitati comerciale in Bucuresti si in 30 de judete.

“In saptamana 18-22 februarie 2019 s-au efectuat controale in judetele Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Brasov, Covasna si Municipiul Bucuresti, la 111 unitati, dupa cum urmeaza: 27 patiserii, 27 laboratoare cofetarie/patiserie, 30 pizzerii, 11 fast-food-uri, 16 restaurante/catering. Din cele 111 unitati verificate in saptamana 18-22 februarie 2019, un numar de 42 de unitati, reprezentand un procent de 38% utilizau in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, produsele fiind prezentate consumatorilor ca avand in compozitie branza proaspata, telemea de vaca, cascaval etc”, precizeaza MADR in comunicat.

In aceasta saptamana echipele mixte de control MADR-ANPC-ANSVSA continua verificarile in municipiul Bucuresti si judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Salaj, Maramures, Satu-Mare si Bihor.

“In comparatie cu saptamana precedenta, cand procentul de neconformitati a fost de 45%, in urma celor mai recente verificari, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate pana la procentul de 38%. Neregulile majore persista, in detrimentul producatorilor autohtoni de lapte si produse derivate din lapte, inclusiv in privinta informarii corecte a consumatorilor (…)”, sustin reprezentatii ministerului.

De la debutul actiunilor de control din acest an, pentru neconformitatile constatate de echipele mixte de control s-au aplicat sanctiuni contraventionale cu amenda in valoare totala de 1.274.800 lei, din care in perioada 18-22 februarie 2019, suma de 237.400 lei si s-au aplicat sanctiuni cu avertisment in 35 cazuri.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2