Amfiteatrul Colegiului National “Gheorghe Sincai” Baia Mare poarta numele lui Augustin Buzura (FOTO)

PNL

Saptamana aceasta in orasul Baia Mare au debutat manifestarile dedicate celor 100 de ani de la infiintarea Colegiului National “Gheorghe Sincai” Baia Mare.

In cadrul actiunilor dedicate Centenarului, unul dintre momentele importante a fost denumirea amfiteatrului cu numele marelui Augustin Buzura, unul dintre cei mai importanti absolventi ai colegiului. Evenimentul a fost realizat in parteneriat cu Fundatia Culturala Augustin Buzura, initiativa apartinand prof. Anca Popan si prof. Cristina Milian, din cadrul Colegiului National ”Gheorghe Sincai”.

Academicianul Augustin Buzura (n. 22 septembrie 1938, Berinta, judetul Maramures – d. 10 iulie 2017, Bucuresti) a fost din 1990 presedinte al Fundatiei Culturale Romane. In 2003, prin reorganizarea Fundatiei Culturale Romane si a Editurii Fundatiei Culturale Romane, a infiintat Institutul Cultural Roman – ca institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, dispunand de buget propriu si dotata cu institute culturale romanesti in strainatate –, al carui presedinte a fost pana in 2005.

In cei aproape 15 ani de functie publica a reusit nu doar constructia unei institutii care, iata, functioneaza si azi cu succes, ci si realizarea a numeroase proiecte culturale in tara si peste hotare. Din 1992 a devenit membru al Academiei Romane.

Augustin Buzura a fost preocupat de-a lungul vremii nu doar de propria cariera, ci si de modalitatile prin care se poate crea un cadru in care sa aiba dreptul la exprimare cat mai multe dintre vocile artistice ale tarii, indiferent de orientarea, ideologia sau optiunile estetice ale acestora, relateaza un comunicat al ICR.

Alexandra GHITESCU

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1