AMINTIRI DESPRE BAIA MARE: 500 de elevi la plantat de copaci pe malul Sasarului

PNL

In timpul comunismului, munca patriotica era un lucru obisnuit in randul elevilor si nu numai.

Si in Baia Mare au existat astfel de episoade, unul dintre ele fiind plantatul de copacei pe malul Sasarului, de-a lungul Bulevardului Independentei.

Szerdahelyi Vasile, unul dintre adolescentii de la acea vreme care a participat la o astfel de activitate, isi aminteste ca aproximativ 500 de elevi au luat parte in 1972 la plantatul de copaci in zona amintita.

“In 1972 aveam 17 ani. Eram elev la Liceul Industrial Minier si m-am dus la scoala. Am fost adunati in curte toti elevii si profesorii si ne-au spus ca nu facem ore, ci munca patriotica. In liceu nu eram decat baieti, nu primeau fete. Am primit cate o lopata si tarnacoape si ne-au dus la malul Sasarului de-a lungul Bd-ului Independentei, proaspat dat in folosinta. Am facut gropi in solul numai pietre si am sadit copaceii in pamant bun, adus cu camioanele. Am lucrat exact langa teava de apa, in fata blocului unde locuiam. Am fost cam 500 de elevi”, spune, pentru ZiarMM, Szerdahelyi Vasile.

El isi mai aminteste ca in zona dealului de steril de langa Meda a mai fost plantata si vita de vie, dar ca nu a supravietuit.

“Am mai plantat vita de vie in dealul de steril de langa Meda, ca sa lege praful de steril suflat de vant peste cartierul Decebal. Era toxic si provoca boli de plamani, in special silicoza. Duceam pamant bun cu roabele pe dealul urias, ca egiptenii pe piramide.

Din pacate vita de vie nu a supravietuit. Dar copacii saditi de noi au rezistat, se vad si azi. Dealul de steril a fost mutat de Aurul la Bozanta si mai apoi a provocat catastrofa ecologica cu cianura. Era ceva obisnuit sa faci munci patriotice cu elevi, muncitori,soldati, dar eu nu mai stiu amanunte, fiind plecat din oras in armata, apoi la facultate si cu serviciul in afara orasului aproape pana la Revolutie”, a adaugat baimareanul.

Vlad HERMAN

Sursa foto: Baia Mare Vintage (Facebook)

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2