Amintiri despre comorile satului Oarta de Sus

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures a organizat in data de 26 octombrie la Scoala Gimnaziala din Oarta de Sus, in cadrul proiectului cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si intitulat Comori din Tara Codrului, evenimentul „Sezatoare” – amintiri despre descoperirea tezaurului de denari romani de pe Ograde.

„La eveniment au participat copii si cadre didactice de la scoala din localitate, reprezentanti ai autoritatilor locale, foste cadre didactice ale scolii si fosti membrii ai autoritatilor locale, o parte dintre participantii la sapaturile arheologice de acum mai bine de 30 de ani ce au dus la descoperirea tezaurului monetar de pe Ograde si oameni din sat.

O prezenta deosebita in cadrul evenimentului a fost corul bisericii din Oarta de Sus format din femei care au fost imbracate in straie populare si i-au incantat pe cei prezenti cu cateva pricesne. De asemenea, copiii din clasele de gimnaziu ai scolii au interpretat o sceneta in care au reinviat atmosfera unei sezatori de odinioara”, se arata intr-un comunicat al Muzeului.

In cadrul evenimentului au fost organizate si expozitiile temporare „Tezaurul de denari romani de la Oarta de Sus” si „Creatii realizate in cadrul celor patru ateliere de lucru”. Prima expozitie a cuprins informatii despre istoricul descoperirii si cercetarii tezaurului, fotografii din timpul sapaturilor, dar si imaginile marite ale monedelor reprezentative pentru tezaur, iar cea de-a doua expozitie a cuprins rezultatele muncii depuse de copiii de la scoala din sat in cadrul atelierelor de lucru si creatie la care au participat in cadrul proiectului cultural Comori din Tara Codrului.

Participantii la sapaturile arheologice desfasurate in urma cu 30 de ani ce au fost prezenti la acest eveniment, au fost invitati sa isi depene aminitirile, astfel incat acest moment al „sezatorii” s-a constituit si intr-un veritabil document de istorie orala, continand marturiile, viziunea proprie a participantilor asupra cercetarilor de pe Ograde, dar si asupra celorlalte cercetari arheologice desfasurate in sat de-a lungul anilor.

La final, tuturor participantilor la activitatile si evenimentele proiectului, precum si participantilor la sapaturile arheologice ce au dus la descoperirea tezaurului monetar de pe Ograde, li s-au inmanat diplome si replici dupa o moneda din tezaurul mai sus amintit care il are reprezentat pe avers pe imparatul Traian.

De asemenea, cei prezenti au putut degusta bucate traditionale specifice zonei care erau servite in cadrul sezatorilor, bucate care au fost pregatite de directoarea scolii, Lavinia Gherman si de gospodinele din sat.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2