Amintiri din 22 decembrie 1989: “Fuga lui Ceausescu”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ceasescu-1Anul 1989 a fost marcat, la nivel international, de un val de evenimente care au condus la caderea, rand pe rand, a regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est. Romania a fost singura tara din aceasta zona in care trecerea de la totalitarism la democratie s-a facut prin violenta si in care conducatorii vechiului regim au fost executati. Ziua de 22 decembrie a ramas cunoscuta in istoria recenta sub numele de „Fuga lui Ceausescu”, avand in vedere ca la aceasta data sotii Ceausescu au parasit cladirea Comitetului Central al PCR, la bordul unui elicopter.

22 DECEMBRIE 1989: La primele ore ale zilei, marile uzine bucurestene isi inceteaza activitatea. Grupuri masive de muncitori de la Grivita Rosie, Vulcan, 23 August, Pipera, Republica, Intreprinderea de Masini Unelte si Ansamble Bucuresti se indreapta spre centrul Capitalei. Inaintarea acestora este oprita de baraje formate din trupe de militie, securitate si armata, la cateva sute de metri de sediul Comitetului Central al P.C.R. Zecile de mii de manifestanti exercita o enorma presiune asupra dispozitivului militar care rezista, fara a riposta.

Nicolae Ceausescu anunta sinuciderea generalului Milea, numindu-l tradator si acuzandu-l ca a „sabotat aplicarea masurilor si a lucrat in stransa legatura cu strainii”. La ora 10.59, postul de radio anunta instituirea, prin decret prezidential, a „starii de necesitate” pe intreg teritoriul Romaniei. Anuntul este urmat de stirea: „Informam ca ministrul fortelor armate a actionat ca un tradator impotriva independentei si suveranitatii Romaniei si, dandu-si seama ca este descoperit, s-a sinucis”.

Revolutia Romana din decembrie 1989: ultima aparitie in public a lui Nicolae Ceausescu, la balconul sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Roman; 22 decembrie 1989

Vestea sinuciderii generalului Vasile Milea se raspandeste cu repeziciune, la ferestrele caselor fiind scoase receptoare radio care informeaza direct oamenii de pe strada. Mii de cetateni pornesc spre centrul orasului. Este momentul in care trupele mecanizate din Bucuresti parasesc locurile de dispunere stradala din preajma sediului Comitetului Central si se indreapta spre cazarmi. Armata, ramasa fara comandant, accepta primul semnal de retragere dat de generalul Victor Atanasie Stanculescu, prim-adjunct al ministrului apararii.

In aceste momente, sutele de mii de manifestanti scandeaza „Armata e cu noi!” si intra in Piata Republicii. O parte dintre manifestanti forteaza intrarile si patrunde in sediul Comitetului Central. La ora 12.06, Nicolae si Elena Ceausescu, insotiti de Manea Manescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe si doua garzi de corp parasesc cladirea C.C. al PCR, la bordul unui elicopter. In jurul orei 15.00 sunt arestati langa municipiul Targoviste, la 80 km nord de Bucuresti.

Revolutia Romana din decembrie 1989: elicopterul familiei Ceausescu; 22 decembrie 1989

In jurul orei 13.00, sediile Radioului si Televiziunii Romane sunt ocupate de manifestanti, postul de radio transmitand in direct evenimentele. Televiziunea isi incepe emisia avand in platou un grup de manifestanti in frunte cu actorul Ion Caramitru si poetul Mircea Dinescu.

In intervalul orar 14.15 si 16.00, unitati ale armatei sunt trimise sa asigure paza unor obiective importante din Capitala: Televiziunea Romana, Casa Scanteii, sediul Comitetului Central, Banca Nationala a Romaniei, Radiodifuziunea Romana, Palatul Telefoanelor, alte institutii si unitati de interes strategic. Conform ordinelor primite, blindatele arboreaza tricolorul, iar militarii poarta brasarde tricolore.

In cursul serii se constituie Consiliul Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale, care preia intreaga putere in stat, cu scopul „instaurarii democratiei, libertatii si demnitatii poporului roman”. Acesta are o structura provizorie formata din 39 de persoane, printre care Ana Blandiana, Doina Cornea, Dumitru Mazilu, Mircea Dinescu, László Tokés, Dan Desliu, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu, Dan Martian, Cazimir Ionescu, Domokos Geza si Ion Iliescu. Consiliul Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale adreseaza, seara, un „Comunicat catre tara, prin care anunta dizolvarea tuturor structurilor de putere ale regimului comunist si face cunoscut un program vizand democratizarea vietii politice si sociale in Romania: abandonarea rolului conducator al unui singur partid politic si instituirea pluralismului politic; organizarea de alegeri libere; separarea puterilor in stat; elaborarea unei noi Constitutii; promovarea liberei initiative in economie; respectul deplin al drepturilor si libertatilor omului etc.

Revolutia Romana din decembrie 1989: zona Arcului de Triumf; 22 decembrie 1989

Sunt arestati Ion Dinca, Constantin Dascalescu, Tudor Postelnicu si Nicu Ceausescu.

In cursul noptii de 22 spre 23 decembrie incepe sa se traga in mai multe puncte din Bucuresti, inregistrandu-se victime in randul armatei si populatiei. Sediul Televiziunii este atacat in forta si pentru putin timp emisia este intrerupta.

In schimbul de focuri din Piata Republicii, tragandu-se din cladirea fostului Palat Regal, ce adapostea Muzeul de Arta, spre cladirea CC al PCR si asupra multimii din piata, este incendiata cladirea Bibliotecii Centrale Universitare.

Sotii Ceausescu, retinuti de militieni, sunt transferati de la sediul Inspectoratului de Militie la Unitatea Militara 01417 din Targoviste. Generalul Victor Atanasie Stanculescu ordona intarirea dispozitivului de aparare al unitatii, relateaza AGERPRES.

sursa foto: AGERPRES

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2