septembrie 27, 2021

Amnistia fiscala: Cum poti beneficia de scutirea datoriilor la ANAF

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

taxe-impozite-ghiseuIncepand de luni intra in vigoare cele patru proceduri privind aplicarea legii amnistiei fiscale.

Ordinul pentru aprobarea procedurilor de anulare a obligatiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor Legii nr. 209/2015 privind anularea unor obligatii fiscale si al Legii nr. 225/2015 privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice a fost publicat, vineri, in Monitorul Oficial.

Actul normativ adopta procedura efectiva pe care o va aplica organul fiscal in vederea transpunerii prevederilor din Legea nr. 209/2015 privind anularea unor obligatii fiscale, lege cunoscuta in practica ca fiind legea amnistiei fiscale.

Aceasta a intrat in vigoare in data de 23 iulie 2015 si aduce scutirea la plata unor obligatii fiscale, pentru mai multe categorii de contribuabili.

In scopul aplicarii legii, au fost adoptate un numar de patru proceduri ce pot sa tina cont de incadrarea unui contribuabil intr-una sau in mai multe situatii prevazute de Legea nr. 209/2015.

1. La nivelul structurilor de inspectie fiscala sau la nivelul structurilor unde sunt emise actele administrativ fiscale ce contin obligatii fiscale supuse anularii, se va efectua o identificare punctuala a celor ce intra sub incidenta legii amnistiei.

Daca in raportele de inspectie fiscala sau in deciziile de impunere exista si alte taxe si impozite ce nu fac obiectul amnistiei, se vor extrage acele obligatii supuse anularii.

Persoanele cu atributii vor intocmii o lista a obligatiilor supuse anularii, ce va fi semnata si aprobata corespunzator, ce va ulterior comunicata compartimentului ce administreaza contribuabilul.

In aceasta lista, se vor evidentia separat obligatiile anulate ce au fost anterior communicate contribuabilului, dar si cele ce nu au fost inca trimise acestuia.

2. Procedura de identificare a persoanelor fizice pentru care se anuleaza contributia de sanatate.

Aceasta procedura cuprinde doua parti, respectiv pentru toti contribuabilii ce au realizat venituri mai mici decat salariul minim brut pentru care se anuleaza obligatia platii, dar si contribuabilii pentru care s-a acordat prin Legea nr. 225/2015 anularea contributiei de sanatate.

Se au in vedere cu precadere copii cu varsta pana la 18 ani, elevii si studentii cu varsta de pana la 26 ani, femeile insarcinate si lauzele.

Se verifica si daca aceste persoane au realizat urmatoarele categorii de venituri:

a) cedarea folosintei bunurilor;

b) investitii;

c) premii si cstiguri din jocuri de noroc;

d) operatiunea de fiducie, potrivit titlului III din Codul fiscal,

e) alte surse, astfel cum sunt prevazute la art. 78 din Codul fiscal.

Dupa parcurgerea acestor proceduri, se va intocmi o lista finala comunicata compartimentului cu atributii in verificarea si administrarea contribuabililor. Persoanele ce beneficiaza de amnistie fiscala vor primi decizia de anulare a obligatiilor fiscale, formular adoptat tot prin actul normativ analizat.

3. Procedura de anulare a obligatiilor fiscale la cererea contribuabilului interesat.

Daca exista cazuri si ne referim la persoanele fizice, ce beneficiaza de prevederile legilor invocate anterior – Legea nr. 209/2015 privind amnistia si Legea nr. 225/2015 privind scutirea la plata a contributiei de sanatate pentru unele persoane fizice – pentru care procedura din oficiu nu s-a realizat, acestea au dreptul sa solicite aplicarea scutirii la plata a contributiei de sanatate.

In acest sens, elementul principal al procedurii este obtinerea de catre persoana fizica de la casa de sanatate, a unui document de atesta calitatea de asigurat fara plata contributiei.

Ulterior, persoana fizica se va adresa ANAF pentru a realiza scutirea la plata a contributiei.

4. Procedura de emitere a deciziilor de anulare.

Ultima parte a actului normativ analizat adopta formatul Deciziei de anulare a obligatiilor fiscale, respectiv procedurile interne de comunicare, arhivare, utilizare si pastrare a documentelor intocmite pentru realizarea efectiva a amnistiei fiscale.

Mai multe pe ziare.com

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2