ANAF: Venituri nedeclarate la persoane fizice de peste 119 milioane lei; veniturile declarate, de 30 de ori mai mici

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Inspectorii fiscali au descoperit venituri nedeclarate de peste 119,5 milioane de lei in cadrul controalelor derulate in perioada 2016 – aprilie 2017 la persoane fizice cu averi mari si la cele cu risc fiscal, in conditiile in care veniturile declarate de persoanele verificate s-au cifrat la numai 3,9 milioane de lei, potrivit datelor prezentate, marti, de Eugen Serban, director Directia Generala Control Venituri Persoane Fizice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), informeaza AGERPRES.

„In prezent, se afla in curs de efectuare 245 de verificari ale situatiei fiscale personale (VSFP) si 41 de verificari prealabile. Cele mai multe dintre aceste VSFP sunt programate sa se termine in anul 2017, respectiv peste 70%. Rezultatele care vor urma vor fi mult mai mari decat cele prezentate aici. Totalul veniturilor declarate ale persoanelor fizice verificate a fost de 3.909.575 de lei, in comparatie cu veniturile suplimentare nedeclarate de 119 milioane lei. Putem avea o idee despre legitimitatea demersului nostru.

Am observat cu ingrijorare declararea de venituri de nici patru milioane, ceea ce ne face sa ne punem intrebari daca nu cumva nu lipsesc ceva bani sub forma impozitului pe venit. Cu ocazia verificarilor au fost sesizate si organele de urmarire penala, in 12 cazuri, pentru un prejudiciu total de 12.771.498 de lei. In opt dintre cazuri, am fost informati de Oficiul National de Prevenire a Combaterii Spalarii Banilor’, a subliniat directorul ANAF la o conferinta de specialitate.

Potrivit sursei citate, din totalul veniturilor nedeclarate, circa 44,7 milioane lei au fost descoperiti in cazul persoanelor fizice cu averi mari (PFAM), si aproape 75 de milioane de lei la persoanele fizice cu risc fiscal (PFRF).

In context, Fiscul a calculat obligatii de plata suplimentare la buget de aproape 27 milioane de lei, din care au fost deja incasati 4,3 milioane de lei iar pentru restul se deruleaza proceduri de executare silita.

‘In intervalul 2016 — aprilie 2017 am avut un numar total de 56 de actiuni, in care am constatat venituri suplimentare nedeclarate de 119.584.290 de lei. Pe segmentul PFAM (Persoanele Fizice cu Averi Mari) am constatat astfel de venituri in suma de 44.696.525 de lei, iar pe segmentul Persoanelor Fizice cu Risc Fiscal (PFRF) am constatat 74.893.759 lei. Pentru aceste venituri am calculat un impozit pe venit de plata suplimentar de 19.149.583 lei si accesorii (penalitati si dobanzi) de 7.772.273 lei, cu mentiunea ca pentru sumele constatate din Inspectiile Fiscale Partiale (IFP), de 7.417.487 de lei nu a fost calculate inca accesoriile de catre organul fiscal de administrare. Astfel, totalul obligatiilor fiscale de plata a fost de 26.921.856 de lei, din care, in timpul controlului sau imediat ulterior acestuia, au fost incasati 4.292.306 lei, urmand ca pentru diferenta sa se deruleze proceduri de executare silita’, a afirmat Serban.

Reprezentantul Fiscului a adaugat ca, in ceea ce priveste diferentele de venituri constatate in verificarea situatiei fiscale personale, acestea provin, in principal, din creditari de societati si din achizitii de imobile. Serban a aratat chiar ca, in anumite cazuri, persoanele verificate au precizat ca au gasit banii in casa sau in curte.

‘In ce priveste diferentele pe care le-am constatat in verificarea situatiei fiscale personale, dupa calcularea acestor venituri, acestea provin in principal din creditari de societati si in achizitii de imobile. Cea mai mare parte din aceste alocari de fonduri au fost platite cu numerar.

Explicatiile prezentate de catre contribuabili cu privire la sursele acestor alocari au fost din imprumuturi de la alte persoane fizice. Cand am cerut documentele, insa, in cele mai multe dintre cazuri, acestea nu prezentau elemente de autenticitate. O alta justificare prin sume acumulate in numerar in perioada anterioara verificarii si cheltuita tocmai in perioada verificata fara a fi probata, nici ca suma, nici ca sursa a acesteia, a fost ca au fost gasiti bani in casa sau au fost gasiti bani in curte cu ocazia unor sapaturi’, a spus Eugen Serban.

In Romania, Directia Generala Control Venituri Persoane Fizice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) desfasoara activitati de control cu echipe dedicate si specializate in verificarea fiscala, din care fac parte 120 de persoane.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat, la inceputul lunii august 2015, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificata de veniturile declarate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2