Analiza financiara: ​Euro scade cu un ban la final de iunie, francul are sase

Raportul euro/leu a avut o evolutie linistita in perioada analizata, moneda nationala profitand de conjunctura din regiune dar si de cresterea vanzarilor de valuta din partea celor interesati sa cumpere titluri de stat romanesti.

Euro a inceput perioada cu o medie de 4,5656 si a incheiat-o la 4,5558 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,554 si 4,565 lei, cu inchiderea la 4,558 – 4,561 lei.

Marele perdant a fost francul elvetian al carui curs a coborat de la 4,1455 lei, la debutul intervalului la 4,0070 lei, la finalul acestuia, mai jos cu 16 bani comparativ cu inceputul lunii.

Francul a scazut astfel la un minim care nu mai fost atins de la jumatatea lui ianuarie 2015, atunci cand Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a decis sa renunte la plafonarea cursului de schimb, care mentinea o valoare minima de 1,2 franci/euro, in conditiile in care el este vazut drept un refugiu in perioadele cand creste aversiunea fata de risc.

Pe pietele internationale euro a crescut pana la 1,141 franci. Analistii pun aceasta miscare pe seama faptului ca presedintele BNS, Thomas Jordan, a atras atentia asupra supraaprecierii francului.

Cursul dolarului american a scazut de la 3,9248 lei, la jumatatea perioadei, la 3,8912 lei, medie care nu a mai fost atinsa de la inceputul lui mai 2016. Cotatiile din ultima sedinta a intervalului au fluctuat intre 3,877 si 3,91 lei.

Pe pietele internationale euro si-a accelerat aprecierea fata de moneda americana, atingand in 27 iulie un maxim de 1,1777 dolari, nivel care nu mai fost atins de la inceputul lui 2015. La finalul perioadei tranzactiile s-au realizat intre 1,1671 si 1,1764 dolari, pietele americane inchizandu-se la 1,1755.

Avansul luat de euro se poate pune pe seama faptului ca investitorii se grabesc sa il cumpere atata vreme cat BCE mai tine dobanzile aproape de 0%, pentru a achizitiona actiuni si obligatiuni europene.

La scaderea dolarului au contribuit si cresterea, considerata modesta, a economiei americane cat si scaderea luna aceasta a moralului gospodariilor din SUA, ceea ce a facut ca pietele sa nu mai fie atat de sigure pe faptul ca Fed va decide sa majoreze dobanda sa cheie inca o data pana la finalul anului.

Radu GEORGESCU

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1