Analiza: Mugur Isarescu recunoaste interventia BNR pentru protejarea leului

PNL

In perioada analizata cursul euro/leu si-a aplatizat parcursul, in culoarul 4,74 – 4,75 lei, insa dolarul si francul elvetian au avut o evolutie ascendenta.

La briefingul de presa care a urmat sedintei de politica monetara, unde s-a decis mentinerea dobanzii-cheie la 2,5%, guvernatorul Mugur Isarescu a comentat evolutia leului, pe fondul efectelor negative ale Ordonantei 114 care s-au adaugat dezechilibrelor macroeconomice existente, precum cel al balantei de plati si inflatia ridicata.

„Float, managed float, inseamna a pluti. Vasul plutea si vine un tacanit si incepe sa-l zguduie asa! Inainte de Craciun nici nu te trezesti bine… A fost si ordonanta si turbulenta si neintelegerea. Daca eu n-am inteles despre ce e vorba, ce sa inteleaga altii…”, a spus guvernatorul BNR.

„Nu pot sa neg ca n-am intervenit, ca e prea evident”, a precizat dl Isarescu, punctand, „atac speculativ slab… sau l-am anihilat devreme“

Cursul euro a scazut de la 4,7546 la 4,7391 lei, dar a inchis perioada la 4,7445 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat in piata locala in culoarul 4,744 – 4,748 lei, pentru ca seara, pe cele internationale, sa creasca pana la 4,753 lei.

Media dolarului a urcat de la 4,1532 la 4,1850 lei, sub impactul aprecierii monedei americane fata de cea europeana.

Moneda elvetiana s-a apreciat de la 1,144 pana la 1,132 franci/euro, astfel ca cursul a crescut de la 4,1507 la 4,1774 lei.

La acelasi briefing de presa, dl Isarescu a asemuit ROBOR cu nevazutii teroristi din decembrie 89, „trage din toate pozitiile, nu mai stii ce sa faci cu el. Este posibil sa ii schimbi, dar solutia in sensul de a ieftini creditul consta in a reduce inflatia, a mari credibilitatea in economia romaneasca, a termina razboiul acesta inutil cu sistemul bancar, a inchide odata ostilizarea aceasta a populatiei contra bancilor – nu foloseste nimanui. Imi voi ruga colegii sa prezentam cifrele adevarate, ca pe cifre mincinoase nu poti sa faci nimic – scoti ca sunt profituri foarte mari… Nu merge asa”.

Ca o confirmare a celor de mai sus, nivelul indicilor ROBOR a continuat sa se mentina peste 3%, nivel mult mai ridicat decat cel de 2% stabilit de PSD-alde prin ordonanta „taxei pe lacomie”.

La sfarsitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,10%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,30%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a urcat de la 3,43 la 3,44%, iar cel la 12 luni a s-a oprit la 3,51%.

Euro a avut o tendinta descendenta pe fondul datelor economice proaste venite din zona si a coborat de la 1,1461 pana la 1,1320 dolari, pietele americane inchizand saptamana la 1,1325 dolari.

Comisia europeana a coborat joi prognoza de crestere a PIB-ului zonei euro de la 1,9 la 1,3%, in conditiile intrarii in recesiune tehnica a Italiei si a reducerii productiei industriale din Germania.

Analiza cuprinde perioada 29 ianuarie – 4 februarie

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1