ANANP a semnat primele acorduri pentru administrarea unitara a sapte arii naturale protejate

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

 

Administratorii a sapte arii naturale protejate vor putea depune cereri de finantare in vederea implementarii de proiecte pentru o administrare unitara si eficienta a acestor zone, informeaza Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), potrivit Agerpres.

Cele sapte entitati semnatare ale acordului de parteneriat au fost desemnate castigatoare in urma parcurgerii calendarului ‘Procedurii interne operationale privind selectia parteneriatelor cu entitati private, pentru realizarea de parteneriate in vederea implementarii de proiecte finantate din fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM 2014-2020) – Axa prioritara 4, Obiectivul specific 4.1. (OS) 4.1. – Cresterea gradului de protectie si conservare a biodiversitatii prin masuri de management adecvate si refacerea ecosistemelor degradate”.

“Considerand ca administrarea unui procent de 22,62% din suprafata Romaniei, declarata arie naturala protejata, implica un volum de munca urias, ANANP promoveaza parteneriate de succes cu entitati publice si private care au ca obiectiv comun conservarea si protejarea patrimoniului national, fiecare entitate contribuind cu experienta si expertiza acumulate”, sustine presedintele ANANP, Adi Croitoru.

Astfel, impreuna cu ANANP, cei sapte parteneri care vor depune cereri de finantare in vederea implementarii de masuri active in urmatoarele arii naturale protejate sunt: Defileul Crisului Alb (judetul Arad), Lunca Mijlocie a Argesului (pe teritoriul judetelor Giurgiu si Dambovita), Nisipurile de la Dabuleni (pe teritoriile judetelor Olt si Dolj), Raul Olt intre Maruntei si Turnu Magurele (pe raza judetelor Teleorman si Olt), Rusca Montana (judetul Caras-Severin), Subcarpatii Vrancei (pe teritoriile judetelor Buzau si Vrancea) si Parcul Natural Defileul Muresului Superior (judetul Mures). De asemenea, in vederea extinderii parteneriatelor, Agentia va propune spre selectie de parteneri in perioada urmatoare noi proiecte pentru implementarea planurilor de management ale altor arii naturale protejate.

In data de 19 iulie 2018, Guvernul a adoptat, in sedinta saptamanala, o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul protectiei mediului si al regimului strainilor, prin care se considera necesara preluarea custodiei ariilor naturale protejate de catre Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate, “in vederea unei administrari unitare a acestor arii naturale protejate”.

Romania adaposteste cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai putin de 1,6 milioane de hectare (rezervatii stiintifice, rezervatii naturale, parcuri nationale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adauga Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, cu cele 580.000 de hectare. Ariile naturale protejate infiintate in Romania, inclusiv siturile Natura 2000 – arii naturale protejate de interes European – reprezinta 23% din suprafata tarii, iar din acest areal padurile reprezinta 45% din fondul forestier national. Parcurile nationale si naturale (fara Delta Dunarii) reprezinta doar 5% din suprafata Romaniei.

In prezent, in Romania, exista 1.572 de arii naturale protejate (peste 23% din suprafata tarii), din care 1.066 de arii naturale protejate ce necesita custodie. Ariile naturale protejate care nu necesita structuri de administrare sunt atribuite in custodie unui numar de 142 de entitati pentru 260 de custodii (ONG-uri, societati comerciale, institutii de invatamant, cercetare etc.).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2