ANAT: Peste 85% dintre agentiile de turism vor fi afectate de aplicarea impozitului pe cifra de afaceri

PNL

Peste 85% dintre agentiile de turism vor fi afectate de aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri, ceea ce le va pune in situatia sa renunte la investitii si la dezvoltarea afacerii, potrivit unui comunicat al asociatiei patronale a agentiilor de turism din Romania (ANAT), informeaza AGERPRES.

“Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de pana la 1 milion de euro afecteaza peste 85% dintre agentiile de turism, punandu-le in situatia sa renunte la investitii si la dezvoltarea afacerii. Industria de calatorii asteapta din partea Guvernului aprobarea reglementarilor care sa corecteze actuala situatie a garantarii pachetelor turistice, pentru care ANAT a avansat propuneri inca de acum un an. Sau sa fie propuse masuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru marja agentiilor, pe care ANAT o cere cu insistenta de mai multi ani”, subliniaza sursa citata.

Comunicatul ANAT citeaza specialisti in fiscalitate potrivit carora cele mai afectate companii vor fi cele care au o marja bruta de profit mai mica de 6,25% sau care inregistreaza pierderi, intrucat vor fi nevoite sa plateasca un impozit mai mare. Este cazul agentiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care platesc o cincime TVA, cheltuieli de functionare si nu ajung la o rata a profitului de 6,25%.

“La un milion de euro rulaj anual, cu un comision de 70.000 euro, se scade TVA 19%, 13.000 de euro, se scad cheltuielile (de functionare, cu salariile, chiria, publicitatea) si nu se stie cati bani mai raman. Va putea o agentie sa plateasca 10.000 de euro anual? Greu de crezut si putin probabil”, a declarat Alin Burcea, presedintele ANAT.

Asociatia a cerut saptamana trecuta urgentarea aprobarii noilor mecanisme de garantare a pachetelor turistice, aparitia acestora fiind intarziata. Normele metodologice ale actului normativ referitor la garantare ar fi trebuit sa apara pana pe 16 octombrie. Potrivit ANAT, Romania se afla in prezent intr-o procedura de pre-infringement deschisa de Comisia Europeana din aceasta cauza.

ANAT are ca membri activi 500 de agentii de turism, care cumuleaza peste 85% din vanzarile pachetelor de turism si calatorie, estimate la aproape un miliard de euro anual si au impreuna peste 4.600 de angajati. Industria turismului in Romania are peste 120.000 de angajati si contribuie la economia nationala cu aproape 2% din PIB.

Un proiect de modificare a Codului Fiscal, publicat in aceasta saptamana, schimba conditiile care trebuie indeplinite de persoanele juridice romane pentru incadrarea in categoria microintreprinderi, majorand de la 500.000 euro la 1.000.000 euro limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent. Toate aceste companii urmeaza sa plateasca un impozit de 1% pe cifra de afaceri, in loc de 16% pe profit.

Potrivit ministrului Finantelor, Ionut Misa, in Romania sunt 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub 1.000.000 de euro.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1