ANCOM: Piata de comunicatii electronice din Romania a depasit 16 miliarde de lei, in 2018

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Sectorul telecom din Romania a generat, in 2018, venituri de 16,1 miliarde de lei, in crestere cu 1,3% fata de anul anterior, iar venitul mediu lunar generat in sectorul telecom s-a majorat cu 2%, pana la 69 lei, arata Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice, publicat joi de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), informeaza AGERPRES.

Exprimata in euro, valoarea pietei de comunicatii electronice din Romania s-a situat la 3,5 miliarde de euro, in 2018.

“Calculat per locuitor, venitul mediu lunar generat in sectorul telecom a fost de 69 lei in 2018, cu 2% mai mare fata de media din 2017, in timp ce venitul mediu lunar per gospodarie a fost de 179 de lei, in crestere anuala cu 1,3%”, noteaza sursa citata.

Conform ANCOM, anul trecut, veniturile din piata de internet, fix si mobil, au avut cea mai buna evolutie, crescand anual cu 12%, pana la 4,8 miliarde de lei, in timp ce veniturile din telefonie fixa au scazut la 1,5 miliarde lei, un declin de 10% fata de 2017.

In acelasi timp, veniturile din servicii de retransmisie TV au crescut cu 0,4%, ajungand la 2,1 miliarde de lei, iar cele din telefonie mobila au scazut cu 3,4%, fiind in valoare de 6,5 miliarde lei.

“Chiar daca cele mai insemnate venituri sunt generate, in continuare, de telefonia mobila, ponderea acestora in totalul veniturilor din retele si servicii de comunicatii electronice scade cu 2 p.p, ajungand la 40%, in timp ce internetul mobil si fix castiga tot mai mult teren de la un an la altul, ajungand sa detina o pondere de 30%, valoare in crestere cu 3 p.p fata de anul 2017”, se mentioneaza in Raportul arbitrului pietei telecom.

In functie de veniturile obtinute in 2018, liderul pietei avea o cota de piata de 27%, principalul competitor 24%, urmatorul competitor 21%, in timp ce restul furnizorilor insumau 28%.

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul trecut este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de catre furnizorii care au obligatia de a transmite Autoritatii valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *