ANCOM propune în consultare publică trei proiecte de decizie privind utilizarea spectrului de frecvenţe radio

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Trei proiecte de decizie referitoare la procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio au fost lansate, vineri, în consultare publică de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), informează AGERPRES.

Primul proiect vizează procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, prin care se propune modificarea unor prevederi şi introducerea unora noi care să permită asigurarea, la cerere, a protecţiei radio în cazul utilizării spectrului radio exclusiv prin recepţie, în anumite situaţii indicate exhaustiv în cadrul proiectului.

În acest caz, este vorba despre serviciile auxiliar meteorologic, meteorologic prin satelit, serviciile ştiinţifice prin satelit în regim activ sau pasiv (explorarea Pământului prin satelit, cercetare spaţială ori exploatare spaţială) sau în serviciul de radioastronomie.

Potrivit unui comunicat de presă al ANCOM, transmis vineri AGERPRES, acest proiectul elimină obligaţia de obţinere a autorizaţiei individuale în cazul anumitor tipuri de echipamente radio terminale care funcţionează în regim de emisie sau emisie/recepţie şi exclusiv sub controlul unei reţele de comunicaţii electronice pentru care există licenţă de utilizare a frecvenţelor radio. Astfel, sunt avute în vedere, într-o primă fază, terminalele care funcţionează în cadrul reţelelor globale de comunicaţii mobile/fixe prin satelit, asigurându-se astfel posibilitatea de implementare a unor decizii CEPT/ECC referitoare la acest subiect şi încurajându-se pe această cale dezvoltarea şi utilizarea reţelelor globale de comunicaţii mobile/fixe prin satelit pe teritoriul României.

De asemenea, se urmăreşte clarificarea procedurii administrative de solicitare şi acordare a licenţelor destinate transmisiilor temporare cu caracter experimental sau ocazional şi procedura de extindere a valabilităţii licenţelor de utilizare a frecvenţelor acordate prin încredinţare directă.

Acest prim proiect se va afla în consultare publică pe site-ul Autorităţii până la data de 24 mai 2021.

În acelaşi timp, un alt proiect de decizie priveşte modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 311/2016 faţă de frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere introduce unele definiţii şi precizări cu privire la condiţiile de funcţionare ale echipamentelor radio exceptate de la regimul de licenţiere.

“Întrucât în ultima decadă au început să ia amploare şi reţelele globale de comunicaţii mobile/fixe care furnizează servicii prin intermediul sateliţilor artificiali ai Pământului, proiectul propune modificări care, coroborate cu cele incluse în proiectul de decizie privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 353/2015, încurajează dezvoltarea şi utilizarea pe teritoriul României a acestui tip de reţele, astfel încât acestea să reprezinte o alternativă viabilă din punct de vedere comercial şi operaţional la reţelele terestre existente”, precizează ANCOM.

Consultarea publică în cazul acestui proiect are ca dată limită 14 iunie 2021.

Nu în ultimul rând, proiectul de decizie de stabilire a tarifului de utilizare a spectrului propune tariful de utilizare a spectrului radio pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice în România, prin intermediul unor reţele globale de comunicaţii mobile/fixe prin sateliţi artificiali ai Pământului. Aceste tipuri de reţele utilizează benzi de frecvenţe de peste 10 GHz, sateliţii din componenţa acestora fiind de tip geostaţionar sau non-geostaţionar.

“Totodată, proiectul urmăreşte să clarifice modalitatea de aplicare a tarifului stabilit pentru frecvenţele de emisie asignate pentru echipamentele de radiorelee portabile (instalate pe camere de luat vederi fără fir), destinate transmisiilor temporare ocazionale de radiodifuziune sonoră şi/sau de televiziune. Acest gen de aplicaţii radio a cunoscut o diversificare semnificativă faţă de momentul când autoritatea a stabilit tariful respectiv, un exemplu în acest sens fiind transmisiile temporare ocazionale care urmează a fi realizate în luna iunie în acest an, când va avea loc Campionatul de fotbal EURO2020, organizat de UEFA inclusiv în România”, notează Autoritatea.

Perioada de consultare publică pentru acest ultim proiect de decizie se încheie la data de 24 mai 2021.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2