septembrie 19, 2021

ANCOM: Tarifele pentru portarea numerelor de telefon scad de pana la 2,6 ori

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Tarifele percepute de operatori pentru portarea numerelor fixe scad de la 7,8 euro la 4,64 euro pentru fiecare numar portat, iar in cazul telefoniei mobile, de la 5,6 euro, la 2,13 euro pe numar portat, conform unei decizii a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), informeaza AGERPRES.

ANCOM a dezbatut si adoptat impreuna cu industria, in cadrul sedintei Consiliului Consultativ din data de 19 aprilie 2018, decizia privind scaderea tarifelor percepute de operatori pentru portarea numerelor de telefon.

‘Avand in vedere ca volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesara revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datoreaza furnizorului donor pentru fiecare numar portat. Ne asteptam ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui numar de telefon sa se vada atat in cresterea numarului de utilizatori care aleg sa se porteze, dar si in ofertele furnizorilor’, a declarat Eduard Lovin, vicepresedinte ANCOM.

Astfel, tariful pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice, altele decat cele destinate furnizarii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 4,64 euro pentru fiecare numar portat, acesta fiind redus de la 7,8 euro.

“Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate in Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania si Turcia, ponderate cu numarul de linii active de telefonie la puncte fixe la data de 1 iulie 2017”, se arata intr-un comunicat al ANCOM remis joi AGERPRES.

Tariful pentru portarea numerelor nongeografice destinate furnizarii de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 2,13 euro pentru fiecare numar portat, acesta fiind redus de la 5,6 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate in Bulgaria, Cehia, Cipru, Franta, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia si Turcia, ponderate cu numarul de SIM-uri active la data de 1 iulie 2017.

Nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de ANCOM prin metoda analizei comparative (benchmark), pe baza informatiilor colectate de la 31 din cele 37 de state membre ale Grupului Reglementatorilor Independenti (IRG).

“In urma procesului de consultare publica, ANCOM a considerat relevant ca nivelul maxim al tarifelor de portare sa fie stabilit ca medie ponderata in raport cu numarul de linii active de telefonie la puncte fixe, pentru portarea numerelor fixe, respectiv in raport cu numarul de SIM-uri active, pentru portarea numerelor mobile, valabile la data de 1 iulie 2017, considerandu-se ca numarul de utilizatori este un factor cu relevanta specifica mai mare decat populatia tarii, asa cum propusese initial ANCOM in consultare publica”, precizeaza sursa citata.

Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM in anul 2010, tot pe baza unei analize comparative (benchmark).

Decizia va fi trimisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare in 15 zile de la publicare.

Tariful de gros pentru portarea numerelor este destinat sa acopere costurile furnizorului donor generate de portarea numarului la furnizorul acceptor. Costurile de portare sunt generate de activitatile tehnice (realizarea portarii numarului respectiv), operationale si administrative, precum si de actualizarea bazelor de date locale utilizate si a bazei de date centralizate.

Tarifele practicate pana in prezent au fost stabilite in anul 2010, cand se portasera aproximativ 250.000 de numere de telefon.

In total, de la lansarea portabilitatii si pana la sfarsitul anului 2017, aproape 4,5 milioane de numere au fost transferate intre retele, 3,7 milioane dintre acestea fiind numere de telefonie mobila si aproximativ 700.000 de numere de telefonie fixa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2