Andronescu: Viitoarea Lege a educatiei trebuie sa genereze o viziune de evolutie a sistemului de invatamant

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Viitoarea Lege a educatiei trebuie sa genereze o viziune de evolutie a sistemului de invatamant, a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, marti, la Parlament, informeaza AGERPRES.

“Eu cred ca viitoarea Lege a invatamantului trebuie sa genereze o viziune de evolutie a sistemului de invatamant. Ce vrem noi de la cei scoliti? Vrem sa le dezvoltam personalitatea? Da, atunci trebuie sa ne uitam in programele scolare in asa fel incat acest lucru sa se intample.

De ce pun accent pe acest lucru? Pentru ca niciunul dintre cei scoliti acum nu crede ca o sa aiba in perioada activa a vietii fiecaruia dintre ei un singur job si atunci trebuie ca aceasta personalitate sa se poata adapta la schimbarile din viata, sa nu le ia ca pe niste socuri, carora pot sa le faca fata”, a sustinut Andronescu, care a participat la o dezbatere privind invatamantul universitar dual.

Ministrul a adaugat ca “scoala trebuie sa dea celui scolit acele achizitii culturale care sa-l faca sa inteleaga lumea in care traieste, in asa fel incat el sa se simta parte din aceasta lume”.

“Cred ca scoala trebuie sa-i dea acele achizitii in cunoastere, sa-l profesionalizeze pentru a exercita o munca utila in societate si el sa poata, apoi, sa-si duca viata lui activa asa cum se cuvine”, a mai declarat Andronescu.

Intrebata daca, in acest sens, invatamantul universitar dual poate fi una din variante, ministrul Educatiei a spus: “In dezbaterea aceasta despre invatamantul dual, eu cred ca trebuie sa fim foarte atenti cand discutam aceste lucruri si atunci cand il creionam, sa-l creionam cu toate cele necesare ca el sa evolueze si sa se dezvolte”.

“Din punctul meu de vedere, este un obiectiv personal, dar cred ca in egala masura este un obiectiv pentru societate. Toata scoala profesionala trebuie sa devina duala. De aceea am cerut sprijinul mediului de business, mediului economic, de care avem nevoie pentru activitatea de practica. Liceul tehnologic trebuie sa-l restructuram si sa-l gandim ca un liceu care profesionalizeaza, un liceu dual, cu doua posibilitati de iesire. (…) La iesire, eu cred ca trebuie sa ramana optiunea absolventului de liceu in a sustine un bacalaureat national, care sa-i permita accesul intr-o universitate, si o alta ruta, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care sa nu-i permita accesul in universitate, subliniez acest lucru, dar care sa-i permita la nivelul urmator de pregatire un acces intr-o forma de profesionalizare duala”, a explicat Andronescu.

Fiind intrebata daca aceste elemente vor incluse in noua Lege a educatiei, ea a mentionat: “Este un punct de vedere pe care eu pot sa-l exprim, dar sigur ca ascult toate celelalte puncte de vedere”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2