Andy Murray si Victoria Beckham, pe lista celor decorati de regina Elisabeta a II-a de Anul Nou

Reclame home 1
Reclame home 1

Andy MurrayAtletul olimpic Mo Farah, liderul clasamentului mondial la tenis Andy Murray, actorul Mark Rylance, comedianul Ken Dodd si muzicianul Ray Davies din trupa Kinks au fost facuti cavaleri vineri de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, fiind inclusi pe lista celor decorati anuntata de Anul Nou, relateaza Reuters, AFP si DPA, informeaza AGERPRES.

Fosta membra a Spice Girls si designerul Victoria Beckham a fost numita „ofiter al Ordinului Imperiului Britanic”, alte figuri din lumea modei care au primit decoratia fiind redactorul sef al American Vogue, Anna Wintour, si designerul de accesorii Anya Hindmarch.

Victoria Beckham, care a cunoscut gloria in anii 90 cu trupa Spice Girls iar apoi s-a casatorit cu fotbalistul britanic David Beckham, a lansat prima sa marca de moda in 2006.

Actorul Mark Rylance a fost facut la randul sau cavaler pentru contributia sa la teatrul britanic. Considerat unul dintre cei mai buni actori de teatru ai generatiei sale, el a obtinut in 2016 si un premiu Oscar pentru rol secundar dupa aparitia in filmului lui Steven Spielberg „Podul spionilor”.

La 29 de ani, liderul clasamentului mondial masculin din tenis Andy Murray a devenit cel mai tanar cavaler din istorie. Potrivit media locale, tenismanul le-a cerut celor de la Wimbledon sa continua sa-i foloseasca numele si nu apelativul „Sir Andy”, cum este obiceiul.

Lista bianuala de decoratii este facuta publica de ziua reginei, in luna iunie, si la sfarsitul fiecarui an, rasplatindu-i pe cei care au avut contributii semnificative la imbunatatirea vietii britanicilor sau au avut realizari exceptionale in domeniul in care activeaza.

Multi atleti britanici care au participat la Jocurile Olimpice si Jocurile Paralimpice din 2016 au fost decorati, printre care Mo Farah, Jessica Ennis-Hill si Katherine Grainger, prima femeie care a castigat cinci medalii la cinci editii diferite ale JO.

Sir Roger Bannister, primul om care a alergat proba de o mila in mai putin de patru minute in 1954, a primit titlul de „Companion of Honour”, una dintre cele mai importante distinctii acordate de regina.

Alte persoane decorate au fost David Adjaye, distins pentru proiectul sau de realizare a unui Muzeu national al istoriei si culturii africanilor-americani la Washington, si pictorul Chris Ofili, castigator al unui premiu Turner.

Una dintre cele mai in varsta persoane decorate a fost Janet Gillespie, de 94 de ani, care a fost rasplatita pentru activitatea sa caritabila. In total au fost decorate 1.197 de persoane, peste jumatate dintre ele fiind femei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2