Angajati din doua primarii maramuresene, trimisi in judecata de DNA

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului DRAGUS IOAN-GHEORGHE, la data faptelor contabil in cadrul Primariei Comunei Oncesti, judetul Maramures, pentru savarsirea infractiunilor de:

-schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
-fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata,
-uz de fals in forma continuata,
-delapidare in forma continuata,
-fals intelectual in forma continuata,
-uz de fals in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada, 16 octombrie 2017 – 14 iunie 2018, in contextul derularii unui proiect finantat din fonduri nerambursabile ”Modernizare retea stradala in Comuna Oncesti, judetul Maramures”, inculpatul Dragus Ioan-Gheorghe, in calitatea mentionata mai sus, ar fi schimbat destinatia sumei de 2.128.245 lei, primita de Primarie in conditiile de mai sus.

Concret, acesta ar fi efectuat plati nelegale in baza unui numar de 41 de Ordine de plata, falsificate prin contrafacerea semnaturii ordonatorului de credite (primar), in favoarea unor agenti economici si persoane fizice, in alte scopuri decat cele stabilite prin contractul de finantare.

In perioada 12 ianuarie 2016 – 05 iulie 2018, inculpatul Dragus Ioan-Gheorghe, in aceeasi calitate, ar fi ridicat si si-a insusit in interesul sau sau pentru altul, din contul Primariei Comunei Oncesti deschis la Trezoreria Sighetu Marmatiei, pe baza unui numar de 55 de inscrisuri oficiale falsificate, intitulate ”Cec pentru ridicare numerar multiplu”, suma totala de 572.577 lei, mentioneaza cei de la DNA.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si Primaria Comunei Oncesti s-au constituit parti civile cu sumele de 2.174.970 lei respectiv 572.577 lei.

In cauza a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile, ce apartin inculpatului Dragus Ioan-Gheorghe.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Tot procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului CULAC PETRU, consilier superior la Compartimentul Cadastru, Urbanism si Agricultura din cadrul Primariei Bocicoiu Mare, judetul Maramures, pentru savarsirea infractiunilor de:
– participatie improprie in forma complicitatii la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
– instigare la fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2012 – 2014, inculpatul Culac Petru ar fi inlesnit si ajutat cu rea-credinta o ruda de-a sa sa foloseasca si sa prezinte la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) documente ori declaratii false si inexacte, in cadrul schemelor unice de plata, pentru o suprafata de teren de 9,36 ha pasune, pe care nu-l detinea in realitate.
In acelasi context, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane sa-i puna la dispozitie o parte din aceste documente (adeverinte) prin care se adeverea faptul ca ruda sa detinea spre folosire suprafata de teren respectiva.
In realitate, suprafata de 9,36 ha pasune se gasea in proprietatea unei asociatii composesorale.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene in cuantum de 48.424 lei, suma cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civila in cauza.
In cauza, a fost dispusa instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatului Culac Petru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Cu referire la toate dosarele anterior mentionate, facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie, mai precizeaza DNA.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *