Angajatii care au copii mici vor avea program flexibil la munca. Cand intra in vigoare directiva europeana

Romania trebuie sa transpuna pana in august 2022 o directiva europeana care acorda angajatilor cu copii mici posibilitatea crearii unui program de lucru flexibil care sa corespunda cu nevoile acestora astfel incat angajatii sa le poata purta de grija celor mici.

Directiva europeana a fost aprobata in luna august a anului 2019, iar autoritatile legiuitoare din statele membre au termen pana la august 2022 sa transpuna actul european in legislatiile nationale, potrivit Mediafax.

Potrivit directivei, ce vizeaza drepturile angajatilor europeni cu copii mici cu varsta de pana la 8 ani, cei ce se incadreaza si vor sa beneficieze de prevederile actului european vor trebui sa ceara superiorilor crearea programului flexibil.

„Echilibrul dintre viata profesionala si cea privata ramane insa o provocare considerabila pentru multi parinti si lucratori care au responsabilitati de ingrijire, in special din cauza prevalentei in crestere a programului de lucru prelungit si a orelor de lucru in schimbare, care are un impact negativ asupra ocuparii fortei de munca in randul femeilor. Un factor major care contribuie la subreprezentarea femeilor pe piata muncii este dificultatea de a gasi un echilibru intre obligatiile profesionale si cele familiale. Atunci cand au copii, femeile lucreaza, de obicei, mai putine ore in locuri de munca remunerate si petrec mai mult timp indeplinind responsabilitati de ingrijire neremunerate. Faptul de a avea o ruda bolnava sau aflata in ingrijire s-a dovedit, de asemenea, ca are un impact negativ asupra ocuparii fortei de munca in randul femeilor, unele femei iesind complet de pe piata muncii”, se arata in textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.

Implicit, programul de munca flexibil vine sa incurajeze parintii si ingrijitorii sa ramana in campul muncii si presupune cateva de flexibilitate a muncii pentru parinti, de la alegerea timpului de inceput si de sfarsit al programului, la munca de acasa sau o combinatie intre munca la birou si cea in afara biroului.

„In acest scop si avand in vedere nevoile lucratorilor, acestia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopul de a-si adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de munca la distanta, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de ingrijiri”, arata directiva.

Zilele lucratoare la care se face trimitere se refera la programul de lucru cu norma intreaga, astfel cum este definit de statul membru in cauza.

Ramane de vazut cum vor decide autoritatile de la Bucuresti sa transpuna directiva si daca angajatorii vor fi dispusi sa adapteze nevoile angajatilor la nevoile lor.

digi24.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu