Angajatii romani considera ca merita salarii cu 1.000 de lei mai mari decat cele pe care le au in prezent

PNL

Angajatii romani considera ca merita salarii cu 1.000 de lei mai mari decat cele pe care le au in prezent si vor ca salariul mediu sa porneasca de la minimum 2.844 de lei, potrivit unui studiu realizat de o platforma de recrutare online, informeaza AGERPRES.

“Asteptarile salariale ale angajatilor romani au crescut in ultimul an, in contextul evolutiei economice favorabile care a dus la cresterea consumului si, implicit, a nivelului de trai. Astfel, daca anul trecut un roman ar fi acceptat sa se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum asteptarile pornesc de la minimum 2.844 de lei. Mai mult, participantii la studiu considera ca ar merita salarii cu 40% mai mari decat cele pe care le obtin pentru joburile curente. In medie, diferenta dintre salariul curent si cel considerat just la nivelul pietei este mai mare de 1.000 de lei”, releva studiul citat.

De asemenea, studiul arata ca tinerii considera ca ar trebui sa castige cu 50% mai mult. Cele mai mari diferente apar in randul tinerilor cu varsta sub 24 de ani care au in prezent un salariu mediu de aproximativ 1.500 de lei, , insa considera ca o remuneratie justa pentru postul pe care il ocupa ar fi cu 50% mai mare, in medie de 2.261 de lei.

La polul opus, decalajele cele mai mici intre salariile curente si cele considerate juste se inregistreaza in randul respondentilor cu varsta intre 35 si 45 de ani, acestia considerand ca ar trebui sa castige cu 33% mai mult decat in prezent.

‘Cresterea asteptarilor salariale este explicata pe de-o parte de contextul economic favorabil: cresterea economica a determinat cresterea numarului de locuri de munca, iar pe de alta parte si de faptul ca majorarile de salarii din sectorul public pun presiune si creeaza noi asteptari si in sectorul privat’, declara Bogdan Badea, Head of Sales eJobs.

Totodata, angajatii se asteapta ca schimbarile locului de munca sa le aduca si o crestere a salariului, reiese din sondajul eJobs. Cu toate acestea, ei spun ca ar accepta sa-si schimbe jobul daca li s-ar oferi cel putin 500 de lei in plus fata de salariul actual, adica cu 19,3% mai mult decat salariile pe care le castiga in prezent, in medie de 2.640 de lei.

In ceea ce priveste sectorul de activitate, constructorii au asteptari salariale mai mari decat cei ce lucreaza in domeniul IT.

“Candidatii din management si constructii domina in topul asteptarilor salariale, depasindu-i pe cei din IT, banci sau asigurari, potrivit studiului eJobs. Cel mai ridicat nivel al asteptarilor il au cei cu pozitii de management (4.547 lei lunar) si angajatii din constructii (4.071 lei lunar), urmati de cei din IT Software (4.028 lei lunar). In cazul salariatilor din banci, salariul considerat just este in medie de 3.601 lei, iar in asigurari de 3.831 lei lunar. In ceea ce priveste salariile curente, clasamentul este asemanator din punct de vedere al domeniilor, insa la un nivel mai redus al salariilor: management (3.497 lei), constructii (3.133 lei), IT Software (2.734 lei), import-export (2.734 lei)”, conform studiului.

De asemenea, exista diferente si intre regiuni, in zonele Bucuresti-Ilfov fiind cele mai mari asteptari salariale, cu o medie de 3.557 de lei ,dar si cel mai ridicat nivel al salariilor curente, media fiind de 2.699 de lei.

Pe de alta parte, in regiunea Nord-Est a tarii (Moldova) sunt asteptari salariale cu 19% mai reduse decat cele din Bucuresti, salariul mediu fiind de 2.101 lei, conform studiului.

Studiul eJobs a fost realizat intre 15 mai si 15 august 2017, pe un esantion de 3.262 de respondenti, toti activi profesional in prezent. eJobs este cea mai mare platforma de recrutare online din Romania, cu un numar de peste 3,5 milioane de profesionisti conectati la piata muncii si peste 30.000 de joburi active.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2