Angajatorii trebuie sa masoare fiecare ora lucrata de angajati, a decis CJUE

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis marti ca statele membre trebuie sa oblige angajatorii sa instituie un sistem care sa permita masurarea duratei timpului de lucru zilnic a fiecarui angajat pentru a asigura respectarea legislatiei din domeniul muncii, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Decizia CJUE a fost pronuntata intr-un dosar in care sindicatul spaniol Federacion de ServiciosComisiones Obreras (CCOO) a incercat sa oblige subsidiara spaniola a grupului bancar german Deutsche Bank sa puna la punct un astfel de sistem. In schimb, banca a subliniat ca legislatia spaniola prevede ca trebuie sa masoare doar orele suplimentare.

Curtea subliniaza ca, in lipsa unui sistem care sa permita masurarea duratei timpului de lucru zilnic al fiecarui lucrator, nu se poate stabili in mod obiectiv nici numarul de ore de lucru efectuate si repartitia lor, nici numarul de ore suplimentare, ceea ce face excesiv de dificil pentru lucratori sa asigure respectarea drepturilor lor.

„In vederea asigurarii efectului util al drepturilor conferite de Directiva privind timpul de lucru si de carta, statele membre trebuie sa impuna angajatorilor obligatia de a institui un sistem obiectiv, fiabil si accesibil care sa permita masurarea duratei timpului de lucru zilnic efectuat de fiecare lucrator”, se arata in decizia CJUE.

Curtea adauga insa ca revine statelor membre sarcina sa defineasca modalitatile concrete de punere in aplicare a unui astfel de sistem, in particular forma pe care acesta trebuie sa o aiba, tinand seama eventual de particularitatile proprii fiecarui sector de activitate in cauza sau de specificitati, in special de marimea anumitor intreprinderi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2