Angela Cristea: Romania risca sa nu indeplineasca unul dintre criteriile de aderare la zona euro

Romania trebuie sa stabileasca o tinta a aderarii la zona euro, insa pentru moment exista riscul sa nu indeplineasca unul dintre criteriile importante, acela ca deficitul bugetului consolidat sa fie sub 3%, a declarat marti Angela Cristea, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in tara noastra, informeaza AGERPRES.

“Pentru a adera la zona euro, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala, acestea au fost indeplinite inca din 2015. In momentul de fata insa, la nivelul Comisiei Europene exista o ingrijorare, ca pe unul dintre aceste criterii, Romania risca sa mearga inapoi, sa nu il mai indeplineasca.

Este vorba de deficitul bugetului consolidat, cel care trebuie sa stea sub 3% si calculele facute de colegii nostri, de la Directia Financiara, spun ca dupa o crestere sustinuta, cum a fost anul trecut de 4,6% si iata ca si in primul trimestru al acestui an vedem o crestere de 5,7%, exista riscul ca aceasta crestere sa duca totodata la o crestere a deficitului. Cred ca analizele au fost suficient de solide, astfel incat sa duca la decizia pe care am anuntat-o luna trecuta, de anuntare a procedurii de abatere semnificativa de la deficit”, a precizat Cristea la o conferinta pe tema perspectivelor aderarii Romaniei la zona euro.

Ea a adaugat ca este important sa se stabileasca o data tinta a aderarii la zona euro, “in tandem cu un program pe pasi”, care ar duce la respectarea acelei date.

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului Romaniei a organizat marti conferinta “Perspectivele aderarii Romaniei la zona euro in contextul Cartii albe privind viitorul Europei”, in vederea informarii cu privire la premisele aderarii la moneda euro si directia Romaniei in cadrul viitorului Uniunii Europene.

Printre participantii la dezbatere se numara Angela Cristea, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Daniel Daianu, membru al Academiei Romane, deputatul Iancu Iulian, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii.

Potrivit organizatorilor, evenimentul s-a desfasurat cu ocazia celei de a 60-a aniversari a Uniunii Europene. Comisia Europeana a prezentat “Cartea alba privind viitorul Europei” in care sunt prezentate cinci scenarii ale modului in care Europa ar putea evolua pana in 2025, in functie de modul in care statele membre aleg sa participe la reconfigurarea proiectului european.

Romania, in momentul aderarii la Uniunea Europeana, s-a angajat sa adopte moneda euro dupa indeplinirea criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht. In cadrul celor cinci scenarii trebuie conturate conditiile pentru o aderare de succes la moneda euro astfel incat sa se obtina o convergenta reala bazata pe un nivel de trai cat mai ridicat al romanilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1