Angela Merkel se indreapta spre un al patrulea mandat de cancelar

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Cancelarul german Angela Merkel se indreapta spre un al patrulea mandat, dupa acordul de guvernare incheiat miercuri intre formatiunea sa conservatoare si social-democrati, dupa patru luni de impas, au anuntat oficiali ai partidelor citati de AFP, Reuters si dpa, informeaza AGERPRES.

Echipele de negociere ale CDU/CSU (Uniunea Crestin-Democrata si aliata sa bavareza, Uniunea Crestin-Sociala) si SPD (Partidul Social-Democrat german) au reusit miercuri sa ajunga la “un acord asupra unui contract de coalitie”, dupa ce tratativele care ar fi trebuit sa se finalizeze de marti seara s-au prelungit peste noapte.

“Avem un contract de coalitie” a declarat presei Peter Altmaier, actual ministru conservator al finantelor, la finalul discutiilor.

“Obositi. Dar fericiti. S-a facut acordul. Intr-un final” – a postat pe WhatsApp SPD, alaturi de o fotografie de grup cu sapte membri zambitori ai partidului, inclusiv liderul Martin Schulz.

S-a aflat ca acordul prevede intre altele ca social-democratii sa preia ministerele-cheie ale finantelor, afacerilor externe si muncii. Surse citate de dpa au afirmat ca noul ministru de finante va fi actualul primar al Hamburgului, Olaf Scholz.

In acelasi timp, oficiali din CSU au indicat ca Ministerul de Interne va fi condus de presedintele formatiunii bavareze, Horst Seehofer, fost ministru federal al sanatatii. Numirea sa pentru noua functie, ce presupune gestionarea domeniilor critice ale imigratiei, refugiatilor si securitatii interne, are loc in perspectiva alegerilor care vor avea loc anul acesta in landul Bavaria, unde miscarea populista de dreapta ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD) a castigat deja teren la alegerile legislative federale din septembrie anul trecut.

Proiectul de acord de coalitie prevede, potrivit AFP, ca urmatorul mandat al Angelei Merkel (63 de ani) in fruntea guvernului sa stea sub semnul relansarii Europei, in consonanta cu prioritatile anuntate de presedintele francez Emmanuel Macron. Dar pentru a-si asigura acest nou mandat mai trebuie depasit un obstacol major, si anume votul celor 464.000 de membri ai SPD, care sunt chemati sa se pronunte pentru sau contra acordului printr-o consultare interna prin posta care va dura cateva saptamani si al carei rezultat va fi cunoscut la inceputul lui martie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *