ANI: 90 de conflicte de interese in valoare de 148 milioane euro prevenite prin sistemul PREVENT

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a emis, in perioada 20 iunie 2017 – 31 martie 2019, 90 de avertismente de integritate pentru potentiale conflicte de interese in proceduri de achizitie publica in valoare de circa 148 milioane euro, semnalate cu ajutorul sistemului PREVENT, informeaza AGERPRES.

“Dintre acestea, in 75 de cazuri, conducatorii autoritatilor contractante au inlaturat cauzele care generau conflictele de interese, iar in doua cazuri, ANI a declansat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, intrucat aceste cauze nu au fost eliminate. In alte 13 cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, ANI va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, in situatiile in care nu vor fi inlaturate cauzele conflictelor de interese”, informeaza un comunicat al ANI transmis, joi, AGERPRES.

Potentialele conflicte de interese semnalate de sistem se refera la proceduri de achizitie publica derulate de autoritati contractante reprezentand consilii judetene, primarii, institutii publice de la nivel central si local, precum si companii/societati comerciale la care statul este actionar majoritar.

Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: “Neluarea de masuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanseaza din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, dupa finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele fata de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificarile ulterioare”.

“In perioada de referinta, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potentiale conflicte de interese, 25.963 de proceduri de achizitie publica cu o valoare totala de 72,34 miliarde lei (aprox. 15,19 miliarde euro). Procedura cu cea mai mare valoare analizata de PREVENT a fost de 2,87 miliarde lei (aprox. 603 milioane euro), iar procedura cu cea mai scazuta valoare a fost de 46,95 lei (aprox. 10 euro)”, se arata in comunicat.

Totodata, in 45 de situatii, ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli in procedurile de achizitie publica, rezultate in urma activitatii de analiza a PREVENT.

Dintre cele 25.963 de proceduri analizate, aproximativ 12% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, o treime dintre aceste proceduri contin un numar total de 122.013 contracte subsecvente (loturi).

In analiza PREVENT au fost luate in considerare date si informatii cu privire la 5.258 de autoritati contractante, 27.226 de operatori economici si 529.570 de persoane, reprezentanti ai institutiilor publice si ai ofertantilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *