ANI a emis 99 de avertismente pentru conflicte de interese, in proceduri de achizitie publica in valoare de 240 milioane euro

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Agentia Nationala de Integritate a emis, in perioada 20 iunie 2017 – 30 iunie 2019, prin intermediul sistemului PREVENT, 99 de avertismente de integritate pentru potentiale conflicte de interese in proceduri de achizitie publica in valoare totala de 1,13 miliarde lei (240 milioane euro), informeaza AGERPRES.

Potrivit unui comunicat al ANI, potentialele conflicte de interese semnalate de sistem se refera la proceduri de achizitie publica derulate de autoritati contractante reprezentand consilii judetene, primarii, institutii publice de la nivel central si local, precum si companii/societati comerciale la care statul este actionar majoritar.

Dintre acestea, in 97% dintre cazuri, conducatorii autoritatilor contractante au inlaturat cauzele care generau conflictele de interese.

In doua cazuri, ANI a declansat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, intrucat aceste cauze nu au fost eliminate.

De asemenea, intr-un singur caz pentru care s-a emis avertisment de integritate, Agentia Nationala de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, in situatia in care nu vor fi inlaturate cauzele conflictelor de interese.

In perioada de referinta, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potentiale conflicte de interese, 30.458 proceduri de achizitie publica.

Totodata, in 52 de situatii, ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli in proceduri, rezultate in urma activitatii de analiza a PREVENT.

Dintre cele 30.458 de proceduri analizate, aproximativ 12% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, o treime dintre aceste proceduri contin un numar total de 142.998 contracte subsecvente (loturi).

Pana in prezent, persoanele interesate au solicitat peste 590 de clarificari cu privire la cadrul legal incident. Majoritatea solicitarilor se refera la completarea campurilor din cuprinsul Formularului de integritate, obligativitatea completarii Formularului de integritate, lipsa ofertantilor, etc.

ANI mai transmite ca, in perioada aprilie – iunie 2019, a emis 9 avertismente de integritate pentru potentiale conflicte de interese in proceduri de achizitie publica in valoare totala 433,6 milioane lei (aproximativ 91,6 milioane euro).

In perioada de referinta, sistemul PREVENT a analizat, in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 4.487 de proceduri de achizitie publica.

Dintre aceste proceduri, aproximativ 15,5% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, aproximativ o treime din totalul procedurilor contin 20.984 de contracte subsecvente (loturi).

In analiza PREVENT au fost luate in considerare date si informatii cu privire la 1.332 de autoritati contractante, 6.456 de operatori economici si 120.944 de persoane, reprezentanti ai institutiilor publice si ai ofertantilor.

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfarsitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situatiilor care pot genera conflicte de interese in cadrul procedurilor initiate prin sistemul electronic de achizitii publice, astfel incat acestea sa fie inlaturate fara a fi afectate respectivele proceduri.

Concret, acest mecanism de preventie presupune analizarea datelor si a informatiilor introduse in Formularul de integritate de catre persoana responsabila din cadrul autoritatii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul National al Registrului Comertului – ONRC, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date – DEPABD).

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul ca acesta poate identifica, in mod automat, prezumtivele relatii ce pot exista intre persoane din autoritatea contractanta si persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanti in cadrul procedurilor de achizitie initiate de catre o autoritate contractanta.

In cazul depistarii unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractanta trebuie sa ia toate masurile de indepartare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2