Anii cainesti reprezinta un mit, iar cainii de doi ani sunt animale de varsta mijlocie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Teoria potrivit careia un „an cainesc” reprezinta echivalentul a sapte ani umani este un mit, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea California din Los Angeles, informeaza Press Association. De asemenea, cercetatorii americani afirma ca exemplarele canine de doi ani sunt deja animale de varsta mijlocie, desi cainii au tendinta de a imbatrani mai incet decat oamenii in a doua jumatate a vietii lor.

Atunci cand ajung la varsta de trei ani, cainii s-ar apropia de fapt de echivalentul unei persoane care are 50 de ani, potrivit acestui studio, titreaza Agerpres.

Pentru a analiza modul in care cainii imbatranesc, cercetatorii americani au studiat metilarea ADN-ului in cadrul unui grup de 104 de caini din rasa labrador, cu varste cuprinse intre patru saptamani si 16 ani. ADN-ul contine markeri care se modifica de-a lungul timpului odata cu maturizarea celulelor, fapt care le-a permis oamenilor de stiinta sa identifice varstele biologice ale animalelor.

Dupa ce au analizat rezultatele oferite de aceste teste realizate pe caini, cercetatorii le-au comparat cu cele provenite dintr-un studiu realizat pe 300 de oameni. La varsta de doi ani, ADN-ul cainilor labrador era echivalent cu cel al oamenilor aflati in jurul varstei de 40 de ani, nu in jurul varstei de 14 ani, asa cum sugera pana acum o formula traditionala de calcul a „anilor cainesti”.

Totusi, procesul de imbatranire incetineste dupa acea varsta in cazul cainilor, iar expertii americani au descoperit ca exemplarele de labrador in varsta de 10 ani aveau o varsta biologica echivalenta cu aceea a unui om de 68 de ani. Aceasta descoperire consolideaza o formula mai veche de calcul a varstelor cainilor, dezvoltata pe baza presupunerii ca majoritatea exemplarelor canine traiesc in general pana la varsta de 10 ani, in timp ce oamenii traiesc in general pana in jurul varstei de 70 de ani.

„Speranta de viata estimata a cainilor din specia labrador retriever, 12 ani, este astfel transpusa in mod corect in speranta generala de viata a oamenilor, 70 de ani”, au declarat autorii studiului.

In schimb, in cazul puilor de caini, cercetatorii au observat ca exista similaritati intre aceste patrupede si oameni, deoarece metilarea ADN-ului exemplarelor in varsta de opt saptamani s-a dovedit a fi comparabila cu procesul similar inregistrat in cazul bebelusilor umani in varsta de noua luni.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2