Animale de companie: Ciobanescul romanesc de Bucovina

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ciobanescul romanesc de Bucovina este un caine autohton de talie mare, impunator, folosit de populatia din zona montana la paza gospodariilor, a turmelor de oi, a cirezilor de bovine, a hergheliilor, informeaza AGERPRES.

Rasa naturala formata de-a lungul Muntilor Carpati, ciobanescul romanesc de Bucovina a fost numit de-a lungul veacurilor ”dulau” sau ”capau”, potrivit site-ului www.toateanimalele.ro.

Ciobanescul de Bucovina este un excelent caine de paza, un tovaras de nadejde al omului de la munte in general si al crescatorilor de animale in special, un bun insotitor si paznic neinfricat al turmelor ziua, dar mai ales noaptea, fiind devotat stapanului si turmei pe care ii apara uneori pana la sacrificiu, se arata si pe site-ul www.caini-ham.ro. Latratul sau gros, puternic, in reprize sacadate vesteste apropierea unei persoane straine sau a unui animal strain, si poate fi auzit adesea de la distante foarte mari.

Ca aspect, cainele ciobanesc de Bucovina are un cap masiv, cu un nas negru, bine dezvoltat, si cu falci puternice. Corpul este musculos, bine proportionat, cu un spate robust si un piept lat si impunator. Coada, stufoasa, este purtata fie incovoiat, fie drept.

Blana, mai scurta pe cap si pe partea anterioara a picioarelor, are doua straturi, asigurand o foarte buna protectie termica in fata intemperiilor vremii. In jurul gatului, blana formeaza un fel de coama. Culoarea blanii variaza, predominand fondul alb (sau alb murdar) cu pete mari, cu forme bine definite, in diferite culori (de regula negru, dar si gri sau maroniu) pe cap, spate si membre, conform www.toateanimalele.ro. Este necesar ca blana sa fie periata in mod regulat.

Ca animal de companie este foarte devotat stapanului si se impaca foarte bine cu copiii. Este inteligent si are un temperament calm, echilibrat. Fiind insa un caine independent, teritorial si dominant, este nevoie de socializare cu membrii familiei si de un dresaj inceput de timpuriu.

Nu este indicata cresterea cainelui ciobanesc de Bucovina in apartament pentru ca este un caine de talie mare, care are nevoie de un spatiu larg si care, in ciuda aparentei fizice, are o fire activa, jucausa. Chiar daca este scos din mediul sau pastoral, cainele ciobanesc de Bucovina trebuie sa creasca in spatiu liber si sa aiba multa libertate de miscare, acest lucru fiind vital pentru buna lui dezvoltare fizica si mentala. Este recomandat sa i se amenajeze un spatiu numai al lui, de preferat un tarc spatios, si ideal ar fi daca ar putea dispune si de un teren (curte, livada) pe care sa patruleze, conditii intalnite de regula in zonele limitrofe centrelor urbane.

Se recomanda, totodata, ca un astfel de caine sa fie luat numai de cei care au timpul, conditiile materiale, capacitatea psihica si cunostintele necesare pentru a-l creste, intretine si educa in mod corect, se arata pe www.caini-ham.ro.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *