Animalele de companie pot fi purtatoare ale bacteriilor rezistente la antibiotice umane

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Mai multe animale de companie prezentate la un spital veterinar din Marea Britanie aveau in organism bacterii rezistente la un antibiotic uman de „ultima solutie”, relateaza marti Press Association, relateaza Agerpres.

Linezolid este un antibiotic avansat, autorizat in Marea Britanie in 2001 si utilizat pentru tratarea infectiilor umane refractare, inclusiv a celor cauzate de ”superbacteria” MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilina). Acesta nu este autorizat pentru uz veterinar. Cu toate acestea, s-a descoperit ca trei pisici si un caine erau purtatori ai bacteriei ”inarmate” cu o gena care confera un nivel inalt de rezistenta la linezolid. Animalele care au fost prezentate la spitalul veterinar proveneau din gospodarii diferite.

Bacteria Enterococcus faecalis rezistenta la linezolid a fost izolata din esantioane prelevate de la trei pisici si un caine. Descoperirea sugereaza faptul ca rezistenta la un numar din ce in ce mai restrans de antibiotice de ultima instanta se poate raspandi intre diferite populatii de bacterii prezente la animale si oameni.

”Este ingrijorator deoarece transmiterea acestui organism la proprietari are potentialul de a se raspandi la alte bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus”, a declarat doctor Katie Hopkins de la Public Health England, care a condus cercetarea.

”Acest lucru poate conduce la infectii dificil de tratat. Pentru a minimiza transmiterea bacteriilor rezistente intre animalele de companie si oameni, interventiile chirurgicale veterinare trebuie efectuate in conditii adecvate, iar proprietarii ar trebui sa se spele pe maini dupa ce ating animalele”, a precizat cercetatoarea.

 

Gena care confera rezistenta bacteriana la linezolid se numeste optrA. Potrivit lui Hopkins, este pentru prima oara cand enterococi optrA-pozitivi au fost identificati la animalele de companie din Marea Britanie. Datorita masurilor prompte de igienizare si decontaminare nu a existat nicio dovada ca infectia s-ar fi transmis la oameni, a precizat specialista.

„Constatarile noastre sustin viziunea initiativei ‘One-Health’ potrivit careia bacteriile rezistente la antibiotice pot fi transmise intre animale si oameni, desi directia de transfer este adesea dificil de dovedit. In prezent, nu cunoastem prevalenta enterococilor rezistenti la linezolid la animalele de companie si, prin urmare, pentru sanatatea publica este necesara o abordare in comun a monitorizarii emergentei si diseminarii mecanismelor de rezistenta”.

Cercetarea este prezentata la reuniunea Congresului European de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase (ECCMID) din Amsterdam.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2