ANIS: Industria romaneasca de software va produce venituri in crestere cu 17%, in 2016

PNL

economie-pibVeniturile produse de industria romaneasca de software vor creste, la finele anului 2016, cu 17%, fata de valoarea de 3 miliarde de euro raportata in 2015, in timp ce numarul angajatilor din acest domeniu va ajunge la 90.000, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Teodor Blidarus, la conferinta PRIA “IT&C and intellectual property”, informeaza AGERPRES.

“Avem multe de facut in Romania, atat din punct de vedere al educatiei, dar si al modului de a privi mai antreprenorial institutiile de invatamant. La finele anului 2015, industria romaneasca de software depasea 3 miliarde de euro, iar din acest total 1,2 miliarde au fost realizate de membrii ANIS.

Ne intereseaza cresterea exporturilor industriei software si cresterea veniturilor provenite din inovatie si proprietate intelectuala. Industria de servicii IT si de software din Romania genereaza mai mult de 3% din Produsul Intern Brut. La finele lui 2016, estimam o crestere de 17% a veniturilor aduse de industria romaneasca de software. De asemenea, in anii urmatori, ne asteptam ca trendul de crestere sa fie prezent, dar intr-un mod mai lent”, a spus Blidarus.

Conform estimarilor reprezentantului ANIS, la sfarsitul anului 2016, in industria IT din Romania vor ajunge sa lucreze aproximativ 90.000 de angajati, cu perspective de crestere pentru 2017 si 2018.

“La sfarsitul anului 2016, vor fi cam 90.000 de angajati in industria IT din Romania, cu perspective de crestere. Pentru 2017 si 2018, ritmul de crestere este unul care nu ne va avantaja si, ca atare, noi nu putem veni cu un model, cum ar fi cel indian, de exemplu. S-ar putea sa descoperim ca tari ca Ucraina sau Rusia pot pune in regim de outsourcing mai multe persoane specializate.

Cred ca este momentul in care ar trebui sa ne punem si alte intrebari daca nu cumva ar trebui sa mergem pe filonul de inovatie. Productivitatea pe fiecare angajat in aceasta industrie este in crestere, de la an la an, dar asta se vede mai mult pe piata externa. Ne asteptam ca aceasta crestere a exportului sa inceapa sa mearga pe un trend descrescator, pentru ca nu mai avem asa de multi oameni de inchiriat”, a afirmat Teodor Blidarus.

In viziunea presedintelui ANIS, “industria de software din Romania este dominata de modelul de outsourcing”, in care se dezvolta mai multe modele de business.

“Industria de software nu este una unitara, ci exista mai multe modele de business care se deruleaza sub aceasta umbrela de software. Industria software nu este dominata de niste valori legate de inovatie, ci mai degraba de niste valori academice. Ne mandrim ca suntem foarte buni specialisti si este foarte bine. Acesta nu este un lucru rau. Numarul de angajati reprezinta principala frana pe care o avem in aceasta industrie pentru a avea o crestere”, a subliniat oficialul ANIS.

Companiile IT&C multinationale sau startup-uri, dar si companii romanesti consacrate participa, marti, la conferinta PRIA “IT&C and Intellectual Property”, eveniment in care se dezbat subiecte, precum: licente, drepturi de autor, marci, brevete si inventii, protectia programelor pe calculator si programe open source.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2