Aniversare: 20 de ani de invatamant de calitate pentru Liceul „Nemeth Laszlo” Baia Mare

PNL

Ziua de 15 martie este una importanta pentru comunitatea maghiara. Momentul evoca Revolutia de la 1848, punct de cotitura in istoria Ungariei, unul din fundamentele identitatii nationale a poporului vecin. In Maramures, maghiarii formeaza principala minoritate etnica, fiind apropiati numeric de ukraineni. De-a lungul timpului, de prezenta lor in aceste locuri se leaga anumite elemente care definesc istoria, arta, ahitectura, traditiile, limba etc. Este suficient sa amintim Scoala de Pictura Baimareana, formata in jurul pictorului Simon Hollosy (nascut la Sighet), cladirile istorice din cele doua municipii, numeroasele castele si conace pastrate inca in multe localitati din judet, gulasul cu eros pista sau frecventele regionalisme cu is unguresc pentru a ne da seama de amprenta maghiara prezenta in comunitatile din judet.

Baia Mare este un pol important al maghiarimii, in momentul de fata ea reprezentand peste 10% din populatie. Specificul etnic se pastreaza inca, datorita, in principal, educatiei, dar si culturii, religiei, traditiilor. Municipiul se mandreste chiar cu o scoala cu predare integrala in limba maghiara, unde invata atat copii de gradinita, cat si elevi de liceu. Anul acesta se implinesc 20 de ani de la infiintarea Liceului Teoretic „Nemeth Laszlo”, unde studiaza un numar de 333 elevi. Scoala este impartita fizic in doua entitati, cea mai importanta situandu-se pe strada Luminisului, iar o a doua functioneaza intr-o cladire renovata recent, de pe strada Podul Viilor (fosta Scoala Speciala), unde au parte de educatie copii de gradinita, impartiti in trei grupe.

Cursurile liceului sunt frecventate in principal de copii proveniti din familii de maghiari sau mixte, dar sunt acceptati si cei care nu vorbesc in mod frecvent acasa limba maghiara. Contrar a ceea ce se crede in general, absolventii de liceu au la examenul de bacalaureat dat la limba si literatura romana rezultate similare cu elevii care studiaza in limba romana, la alte licee din oras. In ultimii ani, gradul de promovabilitate este de aproximativ 90%, la materia amintita anterior.

Liceul se mandreste cu o excelenta clasa de informatica. An de an, lucrarile elevilor din clasa a XII-a, redactate in limba romana, corectate de profesori romani, trec 100% testele. Multi dintre elevii Liceului „Nemeth Laszlo” sunt admisi cu brio la facultatile de informatica din tara, cu note maxime.

Dar nu doar informatica aduce prestigiu scolii. Absolventii de aici au ajuns sa studieze la facultati de medicina umana si veterinara, farmacie, arta, stiinte economice, litere sau management hotelier, atingand performante ridicate chiar si in afara tarii.

De altfel, calitatea actului educational existent la „Nemeth Laszlo” este recunoscuta la nivel national. Dupa scolile din Tinutul Secuiesc, Cluj si Brasov, unde are loc o selectie foarte riguroasa a elevilor, in clasa I sau clasa a VIII-a, liceul baimarean are cele mai bune rezultate, dintre cele 78 de scoli cu predare completa in limba maghiara. Datele nu sunt de neglijat, avand in vedere ca in Ardeal avem comunitati maghiare mult mai mari mari, cum ar fi cele din Satu Mare, Oradea sau chiar Arad si Timisoara.

Dincolo de educatia in sine, printre rolurile asumate de Liceul „Nemeth Laszlo” se numara si cel social. Prin grija asociatiei „Scola Parentis”, copiii proveniti din familiile cu situatii mai deosebite au parte de o masa gratuita, in regim catering. O alta preocupare a conducerii scolii este legata de proiecte a caror implementare asigura dezvoltarea liceului. Cel mai important a fost cel privind cladirea de pe strada Podul Viilor, unde functioneaza gradinita, constructia fiind renovata si mobilata complet. De asemenea, a fost modernizata si bucataria respectivei cladiri. Printre alte proiecte reusite se numara cel legat de softurile de calculatoare atat de necesare sectiilor de informatica.

La ceas aniversar, cu doua decenii de perseverenta in spate, Liceul „Nemeth Laszlo” ramane un element important al invatamantului baimarean, dar nu doar pentru maghiari, ci pentru intreaga comunitate, fiind evident faptul ca infiintarea sa, in 1998, se dovedeste a fi un succes.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1