ANOSR cere transparenta in fundamentarea repartitiei locurilor pe universitati si recomanda evitarea ”socurilor institutionale”

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) se declara ingrijorata de modul in care dezbaterea cu privire la alocarea cifrei de scolarizare este purtata in spatiul public si solicita mai multa transparenta in ceea ce priveste fundamentarea repartitiei locurilor pe universitati, informeaza AGERPRES.

“Consideram ca, atat Ministerul Educatiei Nationale, cat si universitatile din Romania au obligatia de a purta in mod civilizat orice dezbatere cu privire la temele de interes pentru sistemul national de invatamant superior. Avem convingerea ca s-a ajuns la aceasta situatie datorita politizarii excesive a mediului universitar, care trebuie sa se opreasca la un moment dat. (…) ANOSR saluta asumarea de minister a unor obiective promovate de studenti, precum alocarea de locuri bugetate distincte pentru studentii din mediul rural, deziderat promovat in cadrul campaniei ‘Viitorul Implica Studenti’ (VIS) din toamna anului 2016, insa solicita mai multa transparenta in ceea ce priveste fundamentarea repartitiei locurilor pe universitati”, se arata intr-un comunicat transmis de ANOSR.

Conform aceleiasi surse, lipsa “formulelor exacte de calcul” si faptul ca nu a fost pusa in dezbatere ultima varianta a modului in care au fost alocate aceste locuri bugetate au condus la “caderea in derizoriu” a elementelor pozitive.

“De asemenea, lipsa unei dezbateri ample asupra acestui subiect a condus o lipsa de predictibilitate in privinta finantarii unor universitati. Prin urmare, institutiile de invatamant superior care au primit o cifra de scolarizare mai mica sunt legitime sa conteste aceasta alocare a cifrei de scolarizare. Totusi, maniera in care s-a desfasurat dialogul cu Ministerul Educatiei Nationale a condus la o escaladare a agresivitatii in pozitionarea ambelor parti. Reflexivitatea trebuie sa predomine inaintea oricaror deziderate institutionale”, a subliniat ANOSR.

Prin urmare, Alianta solicita Ministerului Educatiei Nationale clarificari prin care sa demonstreze ca locurile bugetate nu au fost alocate “discretionar”, pornind de la anumite criterii politice.

“In cazul ciclului de studii de masterat, respectiv a granturilor doctorale, exista suficiente semne de intrebare cu privire la modul in care aceste locuri au fost distribuite. Spre exemplu, taierea brusca a 23,5% din totalul de granturi doctorale alocate Universitatii din Bucuresti conduce la dificultati financiare semnificative, care, speram noi, sa nu se reflecte in calitatea actului educational sau sa afecteze studentii in vreun fel. Vorbim despre un ‘soc institutional’ care ar fi trebuit si trebuie evitat. In plus, redistribuirea granturilor doctorale in conditiile in care scolile doctorale din Romania nu au fost evaluate in vederea acreditarii reprezinta o masura deosebit de iresponsabila. Consideram ca, printre beneficiarii redistribuirii acestor granturi se numara si scoli doctorale care nu ar reusi sa fie autorizate in vederea functionarii, daca ar fi evaluate in baza unei metodologii de bun-simt”, a argumentat ANOSR.

In comunicat se mai arata ca mare parte din universitatile afectate se bucura de “un prestigiu academic ridicat si de o vizibilitate internationala”, prin prezenta in diverse clasificari si prin contributia stiintifica a comunitatilor academice.

“Ministrul Educatiei nationale, Valentin Popa, si-a propus cresterea vizibilitatii in plan international a institutiilor de invatamant superior, un deziderat mai mult decat agreabil, dar care este imposibil de realizat in contextul in care tocmai acele universitati care performeaza din acest punct de vedere au fost afectate financiar in loc sa fie sprijinite”, a evidentiat sursa citata.

ANOSR a mentionat ca in cel mai scurt timp va realiza o analiza detaliata a impactului sistemic si particularizat pe care masurile propuse de minister il au si va veni cu propuneri concrete pentru utilizarea unor coeficienti si a unor sporuri de corectie legitime, echitabile si justificate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1