ANOSR: Coruptia si subfinantarea – cele mai importante probleme ale sistemului de invatamant superior

studenti-robeStudentii isi doresc sa invete in universitati ”curate” – in care faptele de coruptie sa nu-si gaseasca locul si unde termenii de ”plagiat” si ”spaga” sa nu fie “tolerati” – si bine finantate, capabile sa furnizeze servicii educationale de calitate, in care bursele sa acopere cheltuielile lunare de cazare si masa, sustin reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania intr-un comunicat remis presei. scrie Agerpres.

Totodata, ei cer locuri de cazare suficiente pentru toti cei care solicita acest lucru, iar reducerile pentru transport sa fie asigurate pentru toti studentii, pe tot parcursul anului universitar.

“Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), la inceputul noului an universitar, trage un semnal de alarma asupra celor mai importante probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant superior din Romania in acest moment: coruptia si subfinantarea.

Cazurile de coruptie din universitati tot mai des aduse in atentia opiniei publice, fie ca e vorba de cadre didactice care primesc spaga pentru a favoriza obtinerea unor rezultate academice sau ca e vorba de cazuri de lucrari sau articole plagiate de catre cadre didactice sau studenti, ne ingrijoreaza si ne fac sa solicitam sanctiuni mult mai aspre pentru cei care incalca legislatia in vigoare.

Daca pentru cazurile de luare si dare de mita autoritatile de resort actioneaza prompt, consideram ca e nevoie de o mai mare preocupare a institutiilor din domeniul educatiei pentru a combate si sanctiona fenomenul plagiatului”, afirma ANOSR.

In opinia sursei citate, pentru combaterea actelor de coruptie din universitati este necesara si derularea unor campanii eficiente de prevenire si informare a tuturor actorilor din sistem, fiind nevoie si de o implicare si o cooperare mai intensa intre institutiile centrale si locale din domeniul educational.

“Ne asteptam ca in aceasta toamna legea bugetului de stat pentru anul 2016 sa aduca cresteri semnificative a finantarii educatiei, prin respectarea articolului 8 din Legea Educatiei Nationale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educatiei si prin cresterea alocarii fondurilor catre capitolele bugetare deficitare din acest domeniu, reamintind faptul ca investitia in educatie este o investitie in viitorul Romaniei”, precizeaza ANOSR in comunicatul de presa.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1