ANOSR: Propunerile de buget pentru educatie si tineret nu prevestesc un viitor prea fericit

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

studentiAlianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) se declara nemultumita de proiectul Legii bugetului de stat pe 2016, lansat in dezbatere publica, si de modul in care finantarea unor domenii precum educatia si tineretul se reflecta in acest document, informeaza Agerpres.

“In urma analizei proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2016 si a discutiilor avute cu reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Ministerului Finantelor, constatam ca nici in anul 2016 articolul 8 din Legea Educatiei Nationale nu va fi respectat, iar educatia va primi abia aproximativ 3,6% din PIB in loc de minimum 6%, cum e stipulat legal.

Astfel, desi in sume absolute bugetul educatiei ar fi mai mare decat in 2015 cu aproximativ 2,4 miliarde de lei, ca procent din PIB alocatia pentru acest domeniu scade, anul 2015 incheindu-se, conform reprezentantilor MENCS, cu un procent de 3,9% din PIB pentru educatie, in urma tuturor rectificarilor bugetare”, sustin reprezentantii ANOSR intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

ANOSR considera absolut necesare cresteri bugetare pentru finantarea de baza, fondul de investitii, subventia pentru camine-cantine, fondul de burse, subventia pentru transport, Programul National “Tabere Studentesti” si pentru cercetare.

“Din pacate, foarte putine dintre solicitarile studentilor se regasesc in cifrele bugetului pentru anul 2016. Apreciem faptul ca, in conformitate cu informatiile primite de la reprezentantii MENCS, fondul de burse pentru studentii de la ciclurile de licenta si masterat va creste in 2016 cu 20%, aceasta fiind prima crestere din acest domeniu dupa anul 2009.

Totusi, nici cu aceasta crestere nu se vor putea acorda burse intr-un numar si cuantum suficient pentru a acoperi nevoile tuturor studentilor si, in special, ale celor proveniti din categorii defavorizate. O alta crestere prevazuta in bugetul anului 2016, dar total insuficienta, este cresterea finantarii de baza cu 21,65% fata de 2015, conform reprezentantilor MENCS.

Avand in vedere ca salariile cadrelor didactice se platesc din veniturile finantarii de baza, alocate doar pentru studentii scolarizati din venituri de la bugetul de stat, iar in anul 2015 aceste salarii s-au marit succesiv, cumuland o crestere totala de aproape 27%, conform Consiliului National al Rectorilor, este evident ca plusul finantarii de baza adus de bugetul pe 2016 nu poate acoperi nici macar aceste cresteri in totalitate, astfel ca fondurile pentru cresterea calitatii actului educational vor lipsi din nou cu desavarsire”, se mai arata in comunicat.

Studentii de la ANOSR spun ca, desi de o usoara crestere va beneficia in 2016 si bugetul cercetarii (de la 0,34% la 0,36% din PIB), nu va fi atinsa tinta bugetara stabilita prin Strategia Nationala pentru Cercetare — Dezvoltare — Inovare 2014-2020, de 0,57% din PIB in 2016.

Un alt aspect semnalat de ANOSR este bugetul alocat domeniului tineret, care este “in scadere cu aproximativ 60%” fata de anul 2015, conform Consiliului Tineretului din Romania.

“Din pacate, se pare ca acest guvern nu a inteles mare lucru din mesajul evenimentelor de luna trecuta din Romania. Desi declarativ totul suna minunat, realitatea este cu totul alta. Investitia in educatie este esentiala si primordiala pentru dezvoltarea societatii. Desi exista cresteri timide pe cateva capitole bugetare din domeniul invatamantului, acestea nu rezolva problemele de fond ale sistemului.

Daca ne preocupam cu adevarat de viitorul Romaniei si daca vrem sa recuperam decalajele formate intre tara noastra si celelalte state din Uniunea Europeana, singura sansa pe care o avem este sa investim masiv in educatie.

Nu ne mai permitem sa pierdem in continuare an dupa an. De asemenea, neglijenta cu care este administrat in prezent domeniul tineretului este una ingrijoratoare si arata lipsa de viziune pe care guvernul o are in acest sector. Speram ca, macar in al 12-lea ceas, inainte de adoptare, guvernul sa dea dovada de responsabilitate si sa corecteze bugetul, astfel incat sa avem alocari corelate cu nevoile domeniilor educatie si tineret”, afirma liderul ANOSR, Vlad Chereches, citat in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2