ANOSR: Taxele de admitere la facultate sunt “aberante”

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

studenti-absolvireAlianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) atrage atentia, intr-un comunicat transmis marti AGERPRES, asupra faptului ca taxele de admitere la facultate sunt “aberante”, de la 50 la 350 de lei, si nu justifica valoarea costurilor serviciilor pe care le ofera.

“Lipsa serviciilor de consiliere si orientare de calitate din liceu ii face pe multi absolventi sa nu aiba o optiune clara cu privire la facultatea la care isi doresc sa se inscrie si aleg sa isi depuna dosarele la mai multe facultati, pentru a prelungi perioada in care se pot decide. Acest lucru este speculat de universitati, care percep taxe de admitere (sau inscriere) generoase. (…) Desi costurile procesului de admitere implica doar plata personalului implicat in acest proces si a resurselor utilizate (care nu ar trebui sa depaseasca cativa lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania”, arata ANOSR, citand un studiu propriu efectuat la nivel national.

Astfel, conform sursei citate, taxele de admitere difera de la o universitate la alta: de la 50 de lei (pentru anumite specializari de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi si Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava) pana la peste 300 de lei (Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, anumite specializari de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Universitatea din Bucuresti), cea mai mare taxa fiind perceputa de Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” Iasi (350 de lei).

De asemenea, unele universitati percep si o taxa de “confirmare”, pentru ca studentii admisi sa fie inmatriculati, numita si taxa de inmatriculare, care pleaca de la 25 de lei (Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, unele specializari de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi) si ajunge la cateva sute de lei, cea mai mare fiind la “Grigore T. Popa” din Iasi — 250 de lei.

“Traim vremuri in care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine si-l permite. Inca din primele zile de studentie suntem bombardati cu fel de fel de taxe despre care nu stiam si a caror valoare nu o putem intelege. Mai tarziu, ajungem la facultate si ne dam seama ca astfel de taxe exista si in timpul anului universitar, doar ca ele poarta alte nume: taxe de biblioteca, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverinte, taxe de rulment sau garantie la cazare, taxe obligatorii pentru cantina si asa mai departe”, afirma Vlad Chereches, vicepresedinte educational ANOSR, citat in comunicat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *