ANRE a aprobat metodologia de stabilire a pretului reglementat al energiei electrice pentru populatie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) a aprobat vineri ordinul privind metodologia de stabilire a pretului energiei electrice vandute de producatori pe baza de contracte reglementate si a cantitatilor de energie electrica din contractele reglementate incheiate de producatori cu furnizorii de ultima instanta, potrivit unui comunicat al institutiei, remis AGERPRES.

„Metodologia face parte din pachetul de reglementari aplicabile in perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022, care au ca obiectiv asigurarea furnizarii de energie electrica pentru clientii casnici ai furnizorilor de ultima instanta, in conditii reglementate. (…) Aplicarea prevederilor Metodologiei nu va conduce la cresteri de preturi la energia electrica furnizate clientilor finali casnici care opteaza pentru furnizarea in regim reglementat in perioada 01.03.2019 – 28.07.2022”, se arata in comunicat.

Acest act normativ face parte din pachetul de reglementari secundare privind implementarea OUG 114/2018.

Propunerea ANRE prevedea ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sa livreze catre piata reglementata pana la 65% din productie, la un pret cu 5% in plus fata de costurile de productie, scriu jurnalistii Agerpres.

Joi, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a afirmat ca metodologia propusa de ANRE nu respecta prevederile OUG 114/2018, in conditiile in care creeaza discriminare intre producatori.

„Asteptam sa vedem cum va fi transpusa ordonanta. Practic, transpunerea tine de ANRE. Exista o metodologie in dezbatere publica. In opinia mea, este mult de lucru astfel incat sa se transpuna intru totul principiile din OUG 114 intrucat acolo scrie ca este un efort pe care toti producatorii trebuie sa il faca, nu doar unii. Sunt elemente care trebuie clarificate”, a sustinut Badea.

El a spus ca Hidroelectrica ar putea renunta la planul de investitii de un miliard de euro pentru urmatorii cinci ani, din aceasta cauza.

Badea a subliniat si faptul ca Hidroelectrica va fi obligata sa livreze pana la 65% din productia de energie la pret reglementat nu catre clientii finali casnici, ci catre furnizorii lor. Acestia sunt Enel, E.ON, CEZ si Electrica.

„Atat noi, cat si Nuclearelectrica, suntem cei mai afectati, pentru ca doar pentru acesti doi producatori s-a impus obligatia de a da pana la 65%. Nu as putea sa dau cifre, pentru ca nu stim cum va arata metodologia. Am spus punctele de vedere la ANRE, am spus ceea ce consideram ca nu este corect, ceea ce credem noi ca nu respecta principiile unei economii de piata. Zona de producere este o zona pur concurentiala”, a continuat Badea.

El a aratat ca o astfel de metodologie va penaliza practic companiile care s-au eficientizat, in conditiile in care, inainte de insolventa, energia produsa de Hidroelectrica nu era cea mai ieftina, iar compania a ajuns la aceste rezultate in urma unui proces riguros de reorganizare.

„Daca ar fi sa mergem pe un scenariu pesimist sa dam 65% din productia de energie electrica la un pret reglementat care din pacate la noi se calculeaza pe cost plus, cu alte cuvinte am fost penalizati prin aceasta metodologie ca ne-am facut restructurarea interna, ca ne-am eficientizat costurile, atunci este foarte posibil ca veniturile companiei sa scada foarte mult, profitabilitatea sa scada foarte mult si chiar sa exista presiune pe cash-flow-ul companiei, ceea ce nu s-a intamplat in ultimii ani”, a mai spus Badea.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole