ANRE: Pretul gazelor vandute de producatorii interni se va liberaliza de la 1 aprilie 2017

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

gazePretul gazelor vandute de producatorii interni se va liberaliza incepand cu 1 aprilie 2017, insa acest lucru nu va duce la cresterea tarifelor finale pentru consumatori, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, informeaza AGERPRES.

“In luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care a instituit doua modificari la legea gazelor. Prima modificare se refera la articolul 124, care prevedea ca producatorii de gaze trebuie sa puna cu prioritate la dispozitia pietei reglementate, deci pentru consumatorii casnici si pentru cei din zona termiei (termocentrale — n.r.) cantitatile necesare pentru perioada de iarna.

Aceasta solicitare a venit din partea Comisiei Europene, care a precizat ca o prevedere in lege care prevede o prioritate inseamna o discriminare si a solicitat eliminarea acestei formulari. Atunci acest articol a luat forma ca doar pana la 31 martie 2017 producatorii pun la dispozitie cu prioritate. Acest lucru inseamna piata libera si de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune preturi de vanzare a gazelor naturale. Atunci practic intram in liberalizare in ceea ce priveste achizitia gazelor de la producator”, a declarat Havrilet, in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Furnizorilor de Energie din Romania.

El a explicat ca tarifele finale vor ramane reglementate pana la 2021, asa cum prevede legea, insa a aratat ca din ce in ce mai multi consumatori vor prefera sa isi schimbe furnizorul.

“Vom ramane in zona reglementata in ceea ce priveste tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limita 2021, dar, avand in vedere ca legea spune ca fiecare consumator are dreptul sa-si aleaga orice furnizor si orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanenta a consumatorilor din zona reglementata catre furnizorii care pot oferi preturi la gaze naturale mai bune decat furnizorul la care este conectat”, a aratat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, modificarile care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta pretul platit de populatie.

“Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali — n.r.), nu cred ca vom avea un impact deosebit. La ora actuala estimam ca nu va fi niciun impact, pretul gazelor domestice s-a aliniat la pretul international este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o crestere de pret”, a adaugat Havrilet.

El a amintit ca o alta modificare adusa de aceeasi ordonanta de urgenta Legii gazelor se refera la obligativitatea tranzactionarii pe bursa a unei anumite cantitati de catre producatorii si furnizorii de gaze. “Astfel ca, pana in momentul in care vor fi evacuate masiv gazele din Marea Neagra sa avem o piata lichida si cat de cat matura in zona de trading a gazelor naturale, dupa modelul si succesul de pe piata energiei electrice”, a adaugat presedintele ANRE.

La randul sau, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, prezenta la acelasi eveniment, a tinut sa sublinieze ca preturile finale vor ramane reglementate pana in 2021.

“Ca sa fie o buna intelegere: ramane in continuare pretul reglementat la consumatorul final pana in 2021, deci sa nu ramanem cu ideea ca practic se arunca in aer pretul la consumatorul final. Am incercat sa mergem treptat catre liberalizare, incercam sa cream mecanisme de piata care sa creeze lichiditate si sa permita si furnizorilor de pe partea de gaze naturale, asa cum au furnizorii pe piata de energie posibilitatea sa achizitioneze gaze la preturi competitive si sper ca tot acest saving se va transmite catre consumatorii finali, unde trebuie sa ajunga in fond si la urma urmei. Deci lucrurile vor fi tot controlate si ne-am dorit sa dam si o directie pietei de gaze naturale, asa cum am construit-o si pe cea de energie electrica”, a sustinut Corina Popescu.

Totodata, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a aratat ca statul va continua sa tina lucrurile sub control chiar si dupa liberalizarea totala a pietei, asa cum se intampla in aceasta perioada cu tarifele RCA.

“Noi genetic suntem construiti sa preferam liberalizarea, competitia, fata de reglementare, deci oricand se poate introduce competitie intr-un domeniu suntem favorabili, daca ne spun ministerul si reglementatorul ca lucrurile sunt tinute sub control si nu avem un risc pentru populatie. Si tineti cont ca si dupa ce ajungem la liberalizarea finala, statul pastreaza parghii pentru interventii in cazuri cu totul exceptionale, cum am facut la RCA”, a precizat Chiritoiu.

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania — AFEER — organizeaza, marti, a doua editie a conferintei anuale, cu tema “10 ani de implicare in energie. Ce ne rezerva urmatorii 10 ani?”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2