ANRM: Romania are rezerve importante de gaze la adancimi mari; o mare companie, interesata de Marea Neagra

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Romania are rezerve importante de gaze in zonele de mare adancime, atat pe mare, cat si pe uscat, o alta mare companie fiind interesata de sectorul romanesc al Marii Negre, a declarat, luni, Sorin Gal, director general al Directiei Generale Gestionare, Evaluare si Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), informeaza AGERPRES.

“Suntem cea mai veche tara care a raportat o productie de titei. De 160 si ceva de ani am tot extras. Au venit unii, altii, au venit peste noi si au carat de aici tot ce au putut cara. Am tinut cu benzina masina de razboi germana, apoi a venit un alt vecin care a carat si el si tot mai avem.

Dar, pana acum, s-a reusit extragerea cantitatilor care erau mai fezabile si mai usor de extras de titei si de gaze. Au mai ramas resurse semnificative in zona de mare adancime. La adancimi de 4.000 — 5.000 de metri exista rezerve foarte importante de gaz. Pot fi aduse cu tehnologii costisitoare”, a afirmat oficialul ANRM, intr-o conferinta pe teme energetice.

Potrivit acestuia, pe langa ExxonMobil, OMV Petrom, Lukoil si Romgaz, care au investit pana acum sume uriase in explorarile din Marea Neagra, o alta mare companie este interesata de acest sector.

“Si mai avem potentialul din Marea Neagra, care este semnificativ. Dar si acolo din nou vorbim de investitii, mai ales in zona de mare adancime, unde apa are intre 700 si 900 de metri adancime, acolo costurile sunt semnificative. Va dau un exemplu: programul de foraj ExxonMobil si OMV Petrom in perimetrul Neptun a insemnat 1,5 miliarde de dolari, o investitie cum putine s-au facut in Romania. De asemenea, Lukoil si Romgaz au investit peste 500 de milioane de dolari in alte doua perimetre, deci toata lumea investeste sume foarte mari de bani. Avem in acest moment interes din partea unei mari companii, nu vreau sa-i dau numele, care intentioneaza sa vina in Marea Neagra”, a continuat Gal.

El a mai spus ca ANRM asteapta de doi ani modificarea legislatiei din sectorul petrolier, pentru a lansa o noua runda de concesiuni de perimetre.

“Bulgarii au reusit sa faca o runda de licitatii in patru luni. Noi? Eu am venit in 2015 in functia de director general si mi-am propus ca in sase luni sa lansez pachetele pentru noua runda. Am terminat in 2015, undeva spre sfarsitul anului, si de atunci stau cu ele si astept”, a mai spus oficialul ANRM.

Ultima runda de concesiuni lansata de ANRM, cea de-a zecea, a fost inceputa in anul 2009 si finalizata in 2010.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1