ANSVSA: Aproape 10.000 de controale in trafic pentru prevenirea raspandirii pestei porcine africane; amenzile se ridica la 213.920 de lei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproape 10.000 de controale au fost efectuate in trafic in ultimele doua saptamani pentru limitarea circulatiei animalelor si in special a porcilor vii, iar valoarea amenzilor aplicate a depasit 213.920 de lei, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, intr-o conferinta de presa, informeaza AGERPRES.

„Am declansat o operatiune fara precedent cu sprijinul Ministerului de Interne. Am facut controale in trafic pentru limitarea circulatiei animalelor si in special a porcilor vii. Avem aproape 10.000 de controale in trafic in ultimele doua saptamani, mai exact 9.454, de prevenire a difuzarii pestei porcine africane. (..) Principale categorii de neconformitati identificate au fost in utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar-veterinar pentru transportul carcaselor provenite de la porcii sacrificati in sistem gospodaresc, identificarea in trafic a mijloacelor de transport fara autorizare sanitar-veterinara, transportul animalelor vii, suine si bovine, fara a fi insotite de documente sanitar-veterinare care sa ateste sanatatea acestora. Toate acestea au dus la un numar total de 24 de amenzi, in valoare de 213.920 de lei, si 16 avertismente”, a spus Chioveanu.

Potrivit sursei citate, 29 de porci pentru care nu existau documente de provenienta au fost confiscati, fiind trimisi catre o unitate de incinerare, iar produsele din carne care proveneau de la animale fara documente, respectiv 1.858 kilograme, au fost confiscate.

Intrebat daca se gandeste sa propuna inasprirea actualei legislatii referitoare la circulatia animalelor, prin introducerea unor masuri care sa prevada confiscarea masinilor sau chiar inchisoare, seful ANSVSA a raspuns: „In primul rand cred ca acest control tematic facut cu sprijinul Politiei descurajeaza orice samsar care vrea sa miste animale fara documente si fara alte documente sanitar-veterinare”.

„Actiunea noastra a fost si de preventie, sa educam oamenii sa nu mai mearga cu porcii vii dintr-o parte in alta daca nu detin documente. Este foarte important sa ne asiguram in aceasta perioada in zonele unde evolueaza focarele de PPA sa nu fie scosi porcii si sa mearga cu ei in alte zone ca imediat dupa aceea sa apara noi focare. Intr-adevar ne gandim sa inasprim aceasta legislatie, dar ganditi-va cum e sa introducem in Codul penal acum ca acestea sunt infractiuni. Impreuna cu cei de la Ministerul de Interne trebuie sa gasim solutii concrete, daca imobilizam o masina, pentru ca este o situatie destul de inedita.(…)”, a explicat oficialul ANSVSA.

Chioveanu a avertizat ca tara este aproape in totalitate in zona rosie, doar Suceava este singurul judet in care nu exista niciun focar de pesta nici la porcii domestici nici la cei mistreti.

„Avem 39 de judete care sunt in zona III, in zona rosie. Singurul judet care nu este in zona rosie este Suceava, iar in partea a II-a este Bistrita-Nasaud, in care evolueaza la porcul mistret, restul suntem rosu cu totul. De aceea, am luat aceste masuri si am efectuat aceste controale, ca sa stopam aceasta circulatie, aceasta miscare necontrolata a animalelor vii. Bineinteles trebuie sa venim cu masuri pentru acei oameni care au nevoi locale, le cunoastem, sunt intr-o situatie in care nu au alta sursa de venit, decat cresterea porcilor, dar daca o facem organizat, si respectam conditii minime de bunastare si minime de biosecuritate, eu cred ca lucrurile se vor indrepta si nu vom mai avea atat de multe focare”, a mai spus Chioveanu.

Intrebat daca va fi modificat ordinul dat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, privind dimensionarea exploatatiilor de suine, care prevedea cresterea limitata, a unui numar de cel mult 5 porci in gospodariile taranesti, acesta a explicat ca ANSVSA lucreaza doar la niste norme privind masurile de biosecuritate.

„Avem pe transparenta decizionala un ordin in care sunt introduse norme de biosecuritate si masuri minime de biosecuritate. Lucram la niste norme pe care sa le aplicam, iar acest ordin de biosecuritate sa fie cat mai usor de aplicat si cat mai usor de controlat. Consideram ca este foarte important sa inteleaga atat crescatorul din gospodariile populatiei ca trebuie sa respecte niste conditii minime de biosecuritate cat si fermierul care creste porci intr-o ferma comerciala, ca trebuie sa aiba aceste conditii minime de biosecuritate”, a adaugat presedintele ANSVSA.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2