ANSVSA: Focarele de pesta porcina africana prezente in 108 localitati; valoarea despagubirilor a depasit 251,8 milioane lei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza, in prezent, in 108 localitati din 16 judete, cu un numar de 493 de focare, dintre care 10 in exploatatii comerciale, in timp ce in alte cinci judete s-au semnalat doar cazuri la mistreti, informeaza, joi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), informeaza AGERPRES.

Potrivit datelor centralizate, in total, au fost eliminati 365.591 de porci afectati de boala si exista 1.325 de cazuri la mistreti.

De asemenea, pana la ora actuala, au fost stinse 752 de focare, dintre care: 136 in judetul Tulcea, 124 in judetul Braila (dintre care sapte in exploatatii comerciale), 117 in judetul Ialomita, 103 in judetul Calarasi (dintre care unul intr-o exploatatie comerciala), 92 in judetul Constanta, 53 in judetul Bihor, 27 in judetul Giurgiu, 24 in judetul Satu Mare, 20 de focare in judetul Buzau (dintre care unul intr-o exploatatie de tip A), 9 focare in judetul Ilfov, cate 6 focare in judetele Olt si Teleorman, cate 3 focare in judetele Vrancea, Timis si Maramures, cate doua focare in judetele Dambovita (dintre care unul intr-o exploatatie de tip A) si Covasna, iar cate un focar in judetele Bacau, Arad, Salaj, Arges si Dolj.

Pana la aceasta data, au fost despagubiti 8.643 proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 251,802 milioane de lei, noteaza ANSVSA intr-un comunicat transmis AGERPRES.

Cele mai mari despagubiri au fost platite in judetele: Braila (172,174 milioane lei pentru 3.218 de exploatatii dintr-un total de 3.228 de exploatatii), Tulcea (46,605 milioane lei pentru 1.166 de exploatatii dintr-un total de 1.178 de exploatatii) si Calarasi (19.220 milioane de lei pentru 325 exploatatii din cele 326 afectate).

Conform ANSVSA, cele mai multe focare sunt in judetele: Tulcea – 440 (dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar la o exploatatie de tip A, respectiv 164 de cazuri la mistreti), Satu Mare – cu 142 de cazuri la mistreti, Giurgiu – cu 28 de cazuri la mistreti, Buzau – cu 18 cazuri la mistreti, Braila – cu 12 focare (dintre care 4 focare la exploatatii comerciale), respectiv 24 de cazuri la mistreti, Ialomita – cu 12 focare in gospodariile populatiei si 155 de cazuri la mistreti si Maramures – cu 10 cazuri la mistreti.

In restul judetelor afectate se inregistreaza de la unul la opt focare.

Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

Specialistii veterinari reafirma ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana, iar pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, in timp ce proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

ANSVSA a anuntat ca Romania a primit primele doua transe din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA). Astfel, prima transa, in valoare de 10 milioane de euro, a fost virata pe data de 13 decembrie 2018, iar cea de-a doua, de 3,9 milioane de euro, in data de 28 decembrie 2018.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2