ANSVSA: Numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 1.153, in prezent

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza, la ora actuala, in 303 localitati din 19 judete, cu un numar de 1.153 de focare, dintre care 19 in exploatatii comerciale si 651 de cazuri la mistreti, a informat, vineri, intr-un comunicat de presa, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), informeaza AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pana la momentul actual, au fost stinse 13 focare in judetul Satu Mare, un focar in judetul Dambovita, trei focare in judetul Buzau si doua focare in judetul Maramures.

Datele oficiale arata ca, in total, au fost despagubiti 8.535 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 251.120.910 de lei. Cele mai mari despagubiri au fost consemnate in judetele: Braila (pentru 3.208 exploatatii dintr-un total de 3.217 exploatatii, in valoare de 171.990.200 de lei), Tulcea (pentru 1.162 de exploatatii dintr-un total de 1.174 de exploatatii in valoare de 46.564.960 de lei) si Ialomita (pentru 2.389 de exploatatii dintr-un total de 2.500 de exploatatii in valoare de 6,531 milioane lei).

Conform ANSVSA, cele mai multe focare sunt in continuare in judetele: Tulcea – 572 (dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar la o exploatatie de tip A si 109 de cazuri la mistreti), Braila – cu 129 de focare (dintre care 11 focare la exploatatii comerciale si 3 cazuri la mistreti), Ialomita – cu 125 de focare in gospodariile populatiei si 42 de cazuri la mistreti, Braila – cu 124 de focare (11 focare la exploatatii comerciale si doua cazuri la mistreti), Calarasi – cu 101 de focare (dintre care un focar la o exploatatie comerciala si 28 de cazuri la mistreti) si Constanta (91 de focare in gospodariile populatiei si 4 cazuri la mistreti) si Bihor – cu 51 de focare in gospodariile populatiei si doua cazuri la mistreti.

In restul judetelor afectate se inregistreaza de la unul pana la 26 de focare.

Pana la ora actuala, au fost eliminati 364.237 de porci afectati de boala, noteaza ANSVSA.

Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

Specialistii veterinari reafirma ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana, iar pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, in timp ce proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

ANSVSA a anuntat ca Romania a primit primele doua transe din grantul de 34,28 milioane de euro, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europene (UE) pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA). Astfel, prima transa, in valoare de 10 milioane de euro, a fost virata pe data de 13 decembrie 2018, iar cea de-a doua, de 3,9 milioane de euro, in data de 28 decembrie 2018.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole