ANSVSA: Pesta porcina africana evolueaza in 207 localitati din 12 judete; peste 230.000 de porci au fost sacrificati

Reclame home 1
Reclame home 1

Pesta porcina africana evolueaza in 207 localitati din 12 judete, cu un numar total de 898 de focare (dintre care 13 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 57 de cazuri la mistreti, a anuntat, joi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), informeaza AGERPRES.

In total au fost eliminati 232.722 de porci afectati de boala, de la data confirmarii prezentei virusului in tara noastra, pentru prima oara, in 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

In zona de N-V a Romaniei, boala evolueaza in 3 judete, Satu-Mare, Salaj si Bihor, prezenta virusului fiind confirmata in 13 localitati. Au fost ucisi 1.375 de porci domestici si au fost afectati 15 porci mistreti. In judetul Satu-Mare sunt 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti, judetul Bihor – 28 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret si in judetul Salaj – 4 cazuri la mistreti.

In zona de S-E a Romaniei, boala a fost confirmata in 194 de localitati, din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov, Buzau si Giurgiu. Au fost ucisi 54.296 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 11 exploatatii comerciale de mare capacitate, o exploatatie comerciala de tip A si in abatorul apartinand unei ferme, au fost ucisi 178.426 de porci. Au fost afectati 42 de porci mistreti. Cele mai multe focare in gospodarii, 551, se inregistreaza in judetul Tulcea, unde mai sunt un focar intr-o exploatatie comerciala de tip A, 5 focare in exploatatii comerciale industriale, un focar intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale si 34 de cazuri la mistreti. In judetul Braila sunt 60 de focare in gospodariile populatiei si 6 in exploatatii comerciale, in judetul Constanta – 67 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, in judetul Ialomita – 111 de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistreti, in judetul Galati – 9 focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, in judetul Ilfov – 7 focare in gospodariile populatiei, in judetul Calarasi – 41 de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistret, in judetul Buzau – 3 focare in gospodariile populatiei si in judetul Giurgiu – un focar in gospodariile populatiei.

In data de 13 august 2018, au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la inceputul lunii ianuarie a acestui an, in patru gospodarii din comuna Micula, iar in data de 24 august a fost stins un focar in localitatea Sarauad, toate din judetul Satu-Mare.

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

ANSVSA precizeaza ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole