Gheturile Antarcticii pierd la fiecare doi ani apa in greutate echivalenta cu a muntelui Everest, cu o rata de topire care s-a triplat in ultimul deceniu pe partea continentala, reiese din analizele efectuate pe o perioada de 21 de ani de NASA si Universitatea din California, citate de seattletimes.com, transmite Agerpres.
Regiunea cu cea mai rapida topire este Marea Amundsen din vestul Antarcticii care a pierdut o medie de 83 de gigatone de gheata pe an intre anii 1992-2013, potrivit unei declaratii a American Geophysical Union.
Cea mai mare parte a masei de gheata a fost pierduta in ultimii 10 ani cand fenomenul a evoluat mai rapid, a spus Isabella Velicogna, unul dintre autorii lucrarii, noteaza sursa.
Ghetarii din zona Marii Amundsen contin suficienta apa pentru a ridica nivelul marii globale cu 4 metri, potrivit estimarilor National Aeronautics and Space Administration din SUA.
Ca si incalzirea globala, schimbarile globale ale stratului de gheata vor ajunge la un nivel critic, a estimat Velicogna. „De aceea ne pasa de acest domeniu”, a spus ea.
Cercetatorii au evaluat patru seturi de date intre anii 1992 — 2013 si au aratat ca ritmul disparitiei ghetarilor s-a accelerat cu o medie de 6,1 gigatone pe an. In anii in care toate aceste seturi de date s-au suprapus — 2003-2009 — rata de topire a sarit la 16,3 gigatone pe an. „Aceasta ar putea avea impact asupra nivelului marii”, a spus Velicogna care a opinat ca nu intrevede o oprire a fenomenului.