Antarctica pierde gheata cat greutatea Everestului la fiecare doi ani

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

antarticaGheturile Antarcticii pierd la fiecare doi ani apa in greutate echivalenta cu a muntelui Everest, cu o rata de topire care s-a triplat in ultimul deceniu pe partea continentala, reiese din analizele efectuate pe o perioada de 21 de ani de NASA si Universitatea din California, citate de seattletimes.com, transmite Agerpres.

Regiunea cu cea mai rapida topire este Marea Amundsen din vestul Antarcticii care a pierdut o medie de 83 de gigatone de gheata pe an intre anii 1992-2013, potrivit unei declaratii a American Geophysical Union.

Cea mai mare parte a masei de gheata a fost pierduta in ultimii 10 ani cand fenomenul a evoluat mai rapid, a spus Isabella Velicogna, unul dintre autorii lucrarii, noteaza sursa.

Ghetarii din zona Marii Amundsen contin suficienta apa pentru a ridica nivelul marii globale cu 4 metri, potrivit estimarilor National Aeronautics and Space Administration din SUA.

Ca si incalzirea globala, schimbarile globale ale stratului de gheata vor ajunge la un nivel critic, a estimat Velicogna. “De aceea ne pasa de acest domeniu”, a spus ea.

Cercetatorii au evaluat patru seturi de date intre anii 1992 — 2013 si au aratat ca ritmul disparitiei ghetarilor s-a accelerat cu o medie de 6,1 gigatone pe an. In anii in care toate aceste seturi de date s-au suprapus — 2003-2009 — rata de topire a sarit la 16,3 gigatone pe an. “Aceasta ar putea avea impact asupra nivelului marii”, a spus Velicogna care a opinat ca nu intrevede o oprire a fenomenului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *