Antarctica: Topirea unui ghetar, accelerata de apa calda care patrunde prin canale submarine 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

29 dec Silviu GhetieOameni de stiinta de la Centrul de cercetari asupra climei si ecosistemelor din Antarctica (ACECRC), cu sediul in Hobart (Tasmania, Australia), au identificat un canal prin care mari cantitati de apa calda patrund sub imensul ghetar Totten din Antarctica, lucru care explica ritmul rapid de topire a acestuia, fenomenul poate avea consecinte ‘catastrofale’, relateaza marti AFP citata de Agerpres.

Ghetarul Totten, cel mai mare din Antarctica de Est, are 120 de kilometri lungime si peste 30 de kilometri latime. Mult timp, s-a considerat ca este situat intr-o zona ferita de curenti calzi, gheata groasa fiind prin urmare foarte stabila si prea putin supusa variatiilor. Insa cercetarile centrului australian arata ca volumul acestui acest ghetar scade.

In parte, acest lucru se intampla ca urmare a contactului direct cu apa oceanului, care duce la desprinderea unor blocuri de gheata si spargerea lor in blocuri mai mici. Oamenii de stiinta, echipati cu instrumente de masurare aflate la bordul unui aparat al NASA, au pus insa in evidenta si existenta unui tunel lat de unu-doi kilometri care face legatura intre ocean si o cavitate mare situata sub calota glaciara.

‘Cercetarea arata prezenta unui canal, dar credem ca alte masuratori ar putea duce la descoperirea unor noi cai de acces sub ghetari care exista sau care sunt pe cale sa se formeze’, a declarat marti pentru AFP Benoit Legresy, coautor al unui articol pe aceasta tema publicat in revista Nature GeoScience, alaturi de oameni de stiinta americani, britanici si australieni.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2