Anton Rohian despre romii din Maramures: “In ceea ce priveste educatia problema e grava”

tiganiPrefectul judetului Maramures, Anton Rohian, a avut o intalnire de lucru cu domnul Ilie DINCA – membru in Colegiul Director al Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD) din partea minoritatilor, miercuri, 23 septembrie. La intalnire a participat si Cristina Moldovan, inspectorul pe problemele romilor din cadrul Institutiei Prefectului.

“In primul rand vreau sa va multumesc pentru faptul ca v-ati facut timp sa ne primiti si sa ne ascultati problemele. Prioritatile noastre, pentru comunitatile de romi din Maramures sunt: sanatatea, locuirea, invatamantul si locurile de munca. Astazi, discutiile cele mai multe pe care le-am avut cu entitatile responsabile din judetul dumneavoastra au fost pe capitolul locuire. Am discutat azi, punctual, despre problema locuintelor in care traiesc romii din comunitatile din jurul Baii Mari si incercam sa cautam solutii pentru a le rezolva. Apoi, sper ca autoritatile sa gaseasca si o solutie pentru romii veniti din alte judete si staniliti aici, uneori ridicand constructii ilegale, pe terenuri proprietate privata, sa vedem cum reusim sa ii ducem inapoi fara sa dam nastere unei discriminari” a precizat Ilie Dinca.

Prefectul Anton Rohian a prezentat activitatea desfasurata in ultimul an de zile, din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Maramures, in ceea ce priveste comunitatile rome din Ponorata (comuna Coroieni), Chelinta (orasul Ulmeni) sau Coltau.

“Vreau sa va spun ca e multa teorie in problematica romilor, cel putin in ceea ce priveste judetul Maramures. Eu am fost de cand sunt prefect in comunitatile lor, am intrat in casele lor, am discutat cu ei si le-am ascultat problemele. Punctual, vreau sa va spun: in ceea ce priveste educatia problema e grava. Acei mediatori scolari, nu de putine ori, sunt depasiti de situatie. Nu este posibil si va spun cu sinceritate, ca tineri si tinere de etnie roma, cu liceu si facultate terminate, sa nu doreasca sa predea, sa fie profesori si invatatori in comunitatile de unde au plecat! Apoi, e problema curateniei. Pana nu am amplasat noi la Ponorata tomberoane, pana nu le-am cumparat lopeti si greble si i-am pus la munca nu a facut niciunul curat in cartier” a declarat prefectul judetului Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1