Anton Rohian la vernisajul dedicat lui Iordachescu: “De 25 de ani ne cautam linistea, ne cautam directia”

PNL

anton rohianPrefectul judetului Maramures, Anton Rohian, a participat luni, 16 noiembrie, la vernisajul expozitiei “Din istoria recenta a tehnicii romanesti. Metoda Iordachescu de translare a monumentelor si cladirilor”, organizata de Academia Romana – Sectia de Arte, Arhitectura si Audiovizual, Consiliul Judetean Braila si Muzeul Brailei “Carol I”, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare.

Expozitia, care a putut fi vizitata in primavara si la Academia Romana, a fost adusa la Biblioteca baimareana de la Botiza, unde a ajuns datorita parintelui Isidor Berbecaru. Evenimentul de la Biblioteca judeteana a fost moderat de directorul dr. Teodor Ardelean, cu aceasta ocazie luand cuvantul numerosi specialisti, fete bisericesti si oameni de cultura. Metoda dr. ing. Eugeniu Iordachescu de translare a cladirilor a salvat de la distrugere monumente de arhitectura de mare valoare, pana la inceperea folosirii ei 29 de lacasuri de cult fiind distruse de “sistematizarea” lui Nicolae Ceausescu.

“In fata planurilor de sistematizare a Bucurestiului si a tarii, pe vremea conducerii lui Ceausescu si a consoartei sale, solutia Iordachescu a fost miraculoasa. Prin ea s-au retras bisericile din calea privirilor vectoriale ale conducatorului, pentru ca lui nu-i pasa daca bisericile se demoleaza sau se transleaza. Suntem adunati aici sa aducem un omagiu acestui fel de oameni, de ganditori, de genii ale noastre din domeniul tehnicii, care au venit in intampinarea fenomenului demolator ce nu putea fi oprit”, a aratat dr. Teodor Ardelean.

Parintele Isidor Berbecaru este de parere ca aceste monumente au fost salvate intr-un mod miraculos de Dumnezeu, Duhul Sfant luminand mintea dr. ing. Eugeniu Iordachescu. Dr. Ioan Mircea Farcas a aratat ca acesta “a fost primul inginer din tara noastra care a reusit sa faca astfel de translari, iar tara noastra a fost printre primele care au pus in practica asemenea solutii”. Metoda a salvat, doar in Bucuresti, 10 biserici, carora li s-au adaugat monumentele, bisericile si blocurile de locuinte din alte localitati romanesti. Prin telefon, a intervenit in discutie si prof. univ. dr. Ionel Candea, directorul general al Muzeului Brailei “Carol I” (Braila este orasul natal al lui Eugeniu Iordachescu, acum in varsta de 86 de ani). “Eugeniu Iordachescu are o cariera si un parcurs professional care il asaza langa marii ingineri si marii constructori din Europa de astazi”, a spus dr. Ionel Candea. Dr. Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Maramures, l-a numit pe Iordachescu “acest Leonardo al nostru”, care a reusit minuni ale tehnicii, si a vorbit despre felul in care sunt construite bisericile de lemn maramuresene, care pot fi oricand mutate, nu prin translare, ci prin montare si demontare.

“Ceausescu si-a primit pedeapsa, fiind omorat in ziua de Craciun. Mai mare pedeapsa pentru dictatorii care au fost in aceasta parte a Europei nu a existat; a fost singurul care a fost executat in ziua de Craciun. A fost, poate, blestemul si pedeapsa pentru tot ce s-a intamplat vizavi de aceste valori si biserici ortodoxe. Mai mult nu trebuie sa doreasca nimeni. Pentru ca tot in ziua de Craciun, cand l-au executat pe Ceausescu, un om care s-a numit Todor si care era tatal meu a zis: «Dragul tatii, l-ati omorat pe conducator in ziua de Craciun. Blestemul va veni peste voi!». De 25 de ani ne cautam linistea, ne cautam directia, unii ne spun ca am reusit sa o gasim, altii spun ca n-am reusit. Dupa 25 de ani de cand dl Iordachescu a mutat biserici, tinerii striga «nu vrem biserici, vrem spitale». Va intreb daca Iordachescu nu trebuia ca in 90, cand cineva spunea ca toata industria noastra este un depozit de fier vechi, sa faca o translare a anumitor institute de cercetari, a catorva fabrici, sa fie pastrate ca monumente. Este un om la care astazi am putea sa ne inchinam, care trebuie readus in memorie din generatie in generatie. Academia, oamenii de cultura, cand plangeau la Europa Libera, n-au spus ca Iordachescu trebuie cinstit pentru ca ne-a salvat in credinta noastra ortodoxa. Va pun o intrebare si cu asta inchei: Maramuresul cine il salveaza”, a declarat Anton Rohian, prefectul judetului Maramures.

 

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1