Anton Rohian: Vom propune Parlamentului o lege speciala, pentru a proteja zona Maramuresului

Reclame home 1
Reclame home 1

intalnire basestiMarti, 31 martie, in comuna Basesti a avut loc intalnirea de lucru, in teren, a Grupului de Initiativa pentru Salvarea Satului Maramuresean, pentru zona Tarii Codrului.

La intalnirea de lucru au participat: ing. Anton Rohian – prefectul judetului Maramures; Stefan Pascucz – presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania – filiala Maramures; Flavius Vida si Amelia Banica – inspectori scolari; Ioan Marchis – directorul Directiei Judetene pentru Cultura Maramures; primarii din unitatile administrativ-teritoriale, directorii de scoli, cadre didactice si preotii din zona Codru.

„Nu de putine ori, istoricul Nicolae Iorga spunea despre casa in care a locuit George Pop din Basesti, ca aici s-au tinut multe sedinte de Guvern de-a lungul timpului. Apoi a venit o perioada neagra pentru comuna Basesti, perioada 194-1944 si apoi perioada comunista. Numele lui George Pop trebuia sa dispara iar in casa lui comunistii au facut sediul C.A.P – ului iar in subsolul casei au facut depozit de ingrasaminte.

Azi am ajuns sa facem eforturi disperate pentru a salva casa memoriala George Pop de Basesti si sa o salvam. Din pacate, si lucrul acesta se aplica perfect si pe tematica intalnirii noastre de astazi, Salvarea Satului Maramuresean, pe cei mai multi dintre noi nu ii intereseaza istoria, nu ii intereseaza ce au facut pentru tara si cum au trait predecesorii nostri. Din pacate ne intereseaza alte lucruri… Dar sunt sperante. In buget, am inteles, vor fi in viitor si bani pentru monumente, pentru ca aceasta casa memoriala este un monument istoric de categoria A”, a punctat in deschiderea discutiilor primarul comunei Basesti, Ioan Calauz.

„Pe finalul lunii aprilie, impreuna cu Inspectoratul Scolar si cu Ordinul Arhitectilor din Romania, vom avea finalizata inventarierea patrimoniului material si o sa vedem in ce faza suntem cu distrugerea satului maramuresean si ce mai putem salva. Si dumneavoastra, primarii din zona Codru, puteti fi partenerii mei in acest proiect.

Intalnirea de astazi as vrea sa o transformam in ceva practic. Acest proiect trebuie sa beneficieze de sprijinul dumneavoastra. Pentru ca avem deja alaturi de noi profesori universitari, academicieni, originari din Maramures si care spun ca judetul nostru este ultimul bastion al arhitecturii traditionale. Si vom propune Parlamentului o lege speciala in acest sens, pentru a proteja zona Maramuresului si a Bucovinei din punct de vedere arhitectural.

Am mai spus acest lucru si voi repeta la de cate ori va fi nevoie: cand i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa de catre Universitatea din Bucuresti, Alteta Sa Printul Charles al Marii Britanii, in discursul de multumire, a vorbit despre necesitatea conservarii traditiilor unice din fiecare regiune a tarii noastre si a mentionat in acest sens spatii romanesti de poveste, precum Bucovina si Maramuresul: «Poti fi modern si in acelasi timp sa-ti pastrezi propriile traditii, cultura, arhitectura! Va rog, salvati Maramuresul si Bucovina!» Iar noi stam si ne uitam cum acestea sunt distruse! Eu cred ca aici trebuie sa ne oprim! Macar acum, in ultima secunda. Caci ultimul minut a cam trecut…”, a punctat prefectul judetului, ing. Anton Rohian.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2