Baia Mare: Anul sportiv 2014 asa cum l-am vazut noi

Reclame home 1
Reclame home 1

hcmAnul sportiv 2014 a fost unul bun in ceea ce priveste echipele de la jocurile sportive, in timp ce la sporturile individuale, stacheta este la nivelul anilor precedenti. Adica medalii la competitii noi, in sporturi neolimpice, in intreceri cu foarte putini concurenti inscrisi la start. S-a vazut “binele” in zona unde s-au investit sume colosale de bani. Si in 2014 s-au bagat sume impresionante de bani in sportul de performanta, intr-o ordine clara: HCM handbal fete, HCM Minaur, CSM Stiinta rugby, Stiinta Explorari – volei; FCM Baia Mare – fotbal.

De asemenea, s-au alocat sume mari de bani pentru premierea multor sportivi, s-au dat bani de la Judet, de la Local si de la Directia pentru Sport, de la clubul Stiinta, adica toti banii au venit de la stat. De la mine, de la tine si chiar de la cei care au primit o parte inapoi. Foarte putini bani au venit din mediul privat. In general, oamenii care au bani sponsorizeaza grupa de copii in care activeaza fiul/fiica sa (pe buna dreptate, deoarece are asa si un anume control). Cluburile private sunt mai degraba private cu numele, deoarece nu au in spate un sponsor puternic. Au in spate parinti care dau bani pentru orice e nevoie, au in spate tot autoritatile locale (unele cluburi) si mai au banuti daca produc valori, acestea plecand pe bani la finalul junioratului. Dar asta nu este o noutate in Baia Mare, acelasi lucru se intampla in toata tara.

HCM Baia Mare a avut un 2014 in care a castigat tot ce se poate pe plan intern, campionatul, Cupa si Supercupa. In vara s-au adus multe jucatoare pe bani care nu pot fi verificati foarte usor, pe salarii care nu pot fi verificate foarte usor. Dar din banii contribuabililor. Statul, prin CL, trimite bani la HCM, care e club privat. Te duci la HCM si intrebi ce-au facut cu banii, ti se spune ca sunt club privat si nu trebuie sa-ti dea tie socoteala cineva.

Anul 2014 a insemnat si o indepartare a publicului adevarat de echipa. Totul s-a facut pentru a aparea un om in fata. Restul n-a contat. Aproape nimic din ceea ce le-a promis clubul suporterilor nu s-a intamplat: s-a batut toba exagerat de mult pe un Final Four care este acum foarte departe; abonatii cu abonament de 400 lei nu si-au primit tricourile promise; la fiecare meci din deplasare, doi abonati, prin tragere la sorti, urmau sa insoteasca echipa – nici acest lucru nu s-a intamplat; cei care au platit 400 de lei sunt din nou in postura de a vedea cum altii intra cu 10 lei la meci de Liga si ca toate calculele lor pentru 400 de lei sunt aiurea (si acum s-a anuntat ca la meciul cu SCM Craiova intrarea este libera – bataie de joc); nu mai punem la socoteala biletele duble pentru un singur loc.

In Liga Campionilor, HCM n-a dovedit nimic suplimentar fata de 2013-2014, dar numai daca ne gandim la numarul de puncte. In rest, ca joc, da. Au fost doua meciuri foarte bune cu Larvik si unul care putea fi castigat cu putin noroc in fata lui Metz. Sezonul de CL este compromis, asa ca Tone Tiselj, noul antrenor, trebuie sa se orienteze mai degraba spre intern. Restul va fi experienta pentru fete.

HCM Minaur. Cu bani mai putini decat HCM s-a descurcat foarte bine, ocupand locul 1 in acest moment. Ceea ce este extrem de pretios in conditiile in care echipa a fost schimbata aproape complet in vara, fiind adusi si antrenori noi. Clubul are sau avea pana la un moment dat probleme cu comunicarea, foarte slaba pentru acest nivel, dar se vede treaba ca site-ul da semne de renastere, apar informatii bune si destul de repede.

Minaur vrea sa ajunga in cupe si o poate face daca prinde primele 4 locuri sau minim o finala in Cupa Romaniei, acolo unde se va chema doar HCM, pentru ca asa se si chema in realitate, HCM.

CSM Stiinta Baia Mare a cucerit titlul national si a jucat finala Cupei Romaniei. Clubul a facut serioase eforturi pentru a se intari din Emisfera Sudica, deoarece toate echipele din campionatul romanesc au apelat la jucatori straini si unii chiar de valoare. Sase jucatori au evoluat si pentru echipa nationala a Romaniei care s-a calificat la Cupa Mondiala ce va avea loc in acest an si e clar ca unii dintre ei vor merge si la competitia suprema.

CSM Stiinta va evolua in acest an si in Challenge Cup, a doua competitie intercluburi, dar maximum la ce se poate astepta un club din tara noastra.

Echipa de volei Stiinta Explorari nu se poate lauda cu mare lucru. A terminat pe locul 6 in campionat, iar la finalul turului este pe 9. A participat la Cupa Balcanica, din patru echipe, a castigat un meci si a pierdut unul, terminand a doua. Si la echipa de volei s-au schimbat multe in vara. Au plecat multi jucatori, au venit si mai multi. Rezultatul este aproape de zero, desi e clar ca strainii costa mai mult. Returul este aproape si sperante de ceva mai bine sunt.

Fotbalistii de la FCM Baia Mare au terminat campionatul trecut pe locul 6, iar in acest sezon, la finalul turului, sunt pe locul 1, cu trei puncte avans fata de locul al doilea. Toata lumea crede ca FCM va promova in Liga 2 si pentru asta, evident, vor trebui si niste bani. Poate ceva mai multi decat in tur. Oricum, Baia Mare asteapta mai mult de la fotbal, iar o eventuala promovare nu poate fi decat bine primita.

La capitolul management e greu sa spui ceva, atata vreme cat banii pleaca spre cluburi dupa cum curge semnatura unui singur om. Care, daca se supara, isi ia mingea si pleaca acasa. Evident, si mingea e tot a lui. Momentan insa, banii de la stat merg la cluburi, performante sunt cat de cat (oricum, mai mari decat acum 5-10 ani).

Marketingul este aproape inexistent. Cu exceptia celor de la rugby, care au un magazin online, in care mai pot oferi cate ceva, in rest se pot cumpara esarfe cu HCM si… “mocaciuni”. Deplasari gratis oferite de oficiosul de casa, programe gratis oferite de acelasi oficios, tricouri rosii gratis in campania electorala (nu fara scop).

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. gigi

    tiganie si cancan asta ii investitia in sportu de performanta si in clubu de curvasarai de la handal bleah bleah bleah …

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2