ANUNȚ – Casele de pensii vor primi mai rapid informații privind drepturile românilor din străinătate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Casele de pensii vor primi mai rapid informații privind drepturile românilor din străinătate. Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Raluca Țurcan, care a subliniat că recent a fost făcut un pas important „pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate, în domenii precum pensiile, prestațiile de șomaj, prestațiile familiale, prestații ca urmare a unor accidente de muncă și boli profesionale, recuperarea creanțelor”.

„În acest sens, România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorțiu coordonat de Institutul Național pentru Protecție Socială din Italia, între care funcționează un schimb permanent de informații prin sistemul informatic – ”Electronic Exchange of Social Security Information” EESSI în domeniile amintite. Oferim astfel garanția că orice român care se deplasează într-o țară din interiorul Comunității, precum și persoanele aflate în întreținere sau urmașii, își păstrează drepturile și avantajele dobândite. Decizia României de a se alătura acestui consorțiu vine în contextul în care gestiunea sistemului informatic, realizată în ultimii 10 ani de către Comisia Europeană, a fost transferată statelor membre, urmând ca acestea să decidă modul în care o vor realiza – fie individual, fie împreună.

Schimbul de informații în domeniile amintite se va face prin intermediu a patru instituții cu acces la sistemul EESSI: Casa Națională de Pensii Publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, care folosesc aceeași aplicație dezvoltată de Comisia Europeană și pusă la dispoziția statelor membre, gratuit. Printr-un protocol semnat astăzi, Ministerul Muncii a fost desemnat drept autoritate contractantă, pentru a putea astfel definitiva includerea României în consorțiul statelor coordonate de Italia. Mulțumesc echipei ministerului, coordonată de secretarul general adjunct Petronel Munteanu, pentru efortul de a asigura continuitatea acestui flux de informații atât de necesar pentru românii care muncesc și trăiesc în spațiul european și pentru familiile lor”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de facebook.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2